Wat is een dead cat bounce?

Wat is een dead cat bounce?

In de beleggingswereld kom je vaak creatieve termen tegen. Denk bijvoorbeeld aan de bear market en de bull market. Er is nog zo'n dierlijke term die met de beurs te maken heeft: de dead cat bounce.

In dit artikel leggen we uit wat een dead cat bounce is en hoe je dit als belegger kunt herkennen.

Dead cat bounce betekenis

Een dead cat bounce is een tijdelijke heropleving van de koers. Dit kan een fout signaal afgeven bij mensen want deze stijging zal niet lang duren. Veel mensen denken dan dat de daling eindelijk voorbij is en dat de koers zich weer aan het herpakken is. Het tegengestelde is hierbij waar, het is slechts een kleine pauze voordat de daling weer hervat. 

Waar komt de naam vandaan?

De benaming is bedacht door Raymond F. DeVoe Jr. Zijn idee was om de tekst ‘Beware the Dead Cat Bounce’ op autobumpers te plakken samen met grafische uitleg. Dit geldt voor een aandeel dat in een vrije val is terechtgekomen en vervolgens een korte opleving heeft. 

Hij legde het zo uit: “als je een dode kat van het balkon afgooit, zal hij gegarandeerd een klein stuitertje geven. Je moet dit niet verwarren met een levende kat, het blijft namelijk een dode kat.”.

Hoe ontstaat een dead cat bounce?

Een dead cat bounce ontstaat doordat beleggers winst willen pakken en zij voor een lage prijs willen aankopen. Als er sprake is geweest van een lange, stevige daling dan pakken zij hun winsten om deze vast te stellen. Denkt een andere groep beleggers op hetzelfde moment dat het een goed moment is om aandelen te kopen, dan zorgt dit voor een piek.

Is er daadwerkelijk sprake van een dead cat bounce, dan volgt na de korte stijging, direct weer een daling. In de grafiek hieronder is een voorbeeld te zien.

Conclusie

Het is lastig om een dead cat bounce te voorspellen. Je weet niet of er een tegenslag komt of dat het een begin is van een bull market. Het wordt meestal achteraf pas herkend. 


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.