Wat is arbitrage in de financiële wereld?

Wat is arbitrage in de financiële wereld?

Wat kun je lezen in dit artikel:

Arbitrage is een handelsstrategie bij beleggen. Het doel is om winst te behalen door een product tegen een lage prijs aan te kopen en hetzelfde product meteen voor een hogere prijs te verkopen. De winst die hierbij ontstaat wordt arbitrage winst genoemd. In dit artikel leggen we uit hoe dat precies werkt. 

Definitie arbitrage

Vrij vertaald is arbitrage handel waarbij beleggingsproducten, valuta’s of andere handelswaren gelijktijdig worden gekocht en verkocht op verschillende markten. 

Hierbij proberen handelaren te profiteren van het prijsverschil dat aanwezig is voor hetzelfde financiële instrument dat op verschillende beurzen wordt aangeboden. 

In een volledig efficiënte markt zou arbitrage handelen niet mogelijk zijn. In zo’n efficiënte markt zouden er namelijk geen verschillende prijzen kunnen zijn voor het zelfde product. Arbitrage laat dus zien dat de markt niet volledig efficiënt is. 

Handelen door middel van arbitrage zorgt er wel voor dat de markt efficiënter wordt. Doordat handelaren het beleggingsproduct gelijk kopen en verkopen, wordt de inefficiëntie, het prijsverschil, vliegensvlug opgelost. 

Voorbeeld van arbitrage

Om het principe van arbitrage wat duidelijker te maken geven we een voorbeeld.

Stel je voor dat één aandeel Shell op de AEX wordt verhandeld tegen een prijs van €17,85. Op de FTSE wordt dit aandeel verhandeld voor €17,95. Wanneer een belegger deze aandelen koopt op de AEX en vervolgens direct verkoopt op de FTSE, maakt hij een winst van 10 cent per gekocht aandeel. Wanneer dit op grote schaal gebeurt kan een belegger veel winst maken.


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.