Wat is arbitrage in de financiële wereld?

Wat is arbitrage in de financiële wereld?

Wat kun je lezen in dit artikel:

Arbitrage is een handelsstrategie bij beleggen. Het doel is om winst te behalen door een product tegen een lage prijs aan te kopen en hetzelfde product meteen voor een hogere prijs te verkopen. De winst die hierbij ontstaat wordt arbitrage winst genoemd. In dit artikel leggen we uit hoe dat precies werkt. 

Alles weten over trading

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Definitie arbitrage

Vrij vertaald is arbitrage handel waarbij beleggingsproducten, valuta’s of andere handelswaren gelijktijdig worden gekocht en verkocht op verschillende markten. 

Hierbij proberen handelaren te profiteren van het prijsverschil dat aanwezig is voor hetzelfde financiële instrument dat op verschillende beurzen wordt aangeboden. 

In een volledig efficiënte markt zou arbitrage handelen niet mogelijk zijn. In zo’n efficiënte markt zouden er namelijk geen verschillende prijzen kunnen zijn voor het zelfde product. Arbitrage laat dus zien dat de markt niet volledig efficiënt is. 

Handelen door middel van arbitrage zorgt er wel voor dat de markt efficiënter wordt. Doordat handelaren het beleggingsproduct gelijk kopen en verkopen, wordt de inefficiëntie, het prijsverschil, vliegensvlug opgelost. 

Voorbeeld van arbitrage

Om het principe van arbitrage wat duidelijker te maken geven we een voorbeeld.

Stel je voor dat één aandeel Shell op de AEX wordt verhandeld tegen een prijs van €17,85. Op de FTSE wordt dit aandeel verhandeld voor €17,95. Wanneer een belegger deze aandelen koopt op de AEX en vervolgens direct verkoopt op de FTSE, maakt hij een winst van 10 cent per gekocht aandeel. Wanneer dit op grote schaal gebeurt kan een belegger veel winst maken.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.