Wat is de FTSE 100 Index?

Wat is de FTSE 100 Index?

De Financial Times Stock Exchange bevat de 100 meest verhandelde aandelen op de London Stock Exchange. Het is dan ook de belangrijkste graadmeter van de Londense effectenbeurs. Opvallend aan deze index is dat er naast Britse bedrijven, ook buitenlandse bedrijven in staan genoteerd. De openingstijden van de beurs zijn van 08.00uur tot 16.30uur Nederlandse tijd.

Bij de oprichting van de index werd het beheerd door de krant Financial Times en de London Stock Exchange. Vanaf 1984 is de beursindex in beheer van de FTSE Group. Dit is een joint venture tussen de Financial Times en de London Stock Exchange.

Alles weten over beleggen in een index

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Bedrijven genoteerd op de FTSE 100 index

Zoals hierboven beschreven staan er op deze Britse index ook bedrijven die zijn gevestigd in een ander land. Dit zorgt ervoor dat de FTSE geen goede graadmeter is van de Britse economie. Wel is deze index sterk afhankelijk van de wisselkoers van de pond. 

De zwaarwegende aandelen uit de index worden bepaald door marktkapitalisatie en de free float. Dit betekent dat er wordt gekeken naar bedrijven met de hoogste beurswaarde en naar het percentage van uitstaande aandelen dat vrij verhandelbaar is op de beurs.

De meest zwaarwegende aandelen aan de FTSE 100 index  zijn (per 22 juni 2020):

1. Unilever
2. AstraZeneca
3. BHP Group
4. Royal Dutch Shell
5. GlaxoSmithKline

Andere bekende bedrijven genoteerd aan de FTSE zijn Coca Cola, Vodafone, TUI en EasyJet.

De FTSE 100 index en dividend

Voor beleggers is belangrijk om te weten welke bedrijven dividend uitkeren en hoeveel. Speciaal hiervoor is er de zogenoemde ‘’FTSE All-World High Dividend Yield Index’’ in het leven geroepen. Deze index betreft een ranglijst van bedrijven genoteerd aan de FTSE. De bedrijven die bovenaan staan zijn de bedrijven die het hoogste dividendpercentage uitkeren. 

Hier een top 10 van de bedrijven die naar verwachting het hoogste dividendpercentage zullen uitkeren aan hun aandeelhouders:

1. M&G 10.81%
2. Imperial Brands Group 10,55%
3. Evraz 10.53%
4. Aviva 10,37%
5. Legal & General Group 8,24%
6. British American Tobacco 8,03%
7. Standard Life Aberdeen 7,86%
8. Vodafone 7,65%
9. Rio Tinto 7,6%
10. BHP Group 7,14%


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.