De rente stijgt: wat is het effect op obligaties?

De rente stijgt: wat is het effect op obligaties?

In de afgelopen maanden is de rentemarkt in de eurozone flink opgeschud. Na een lange periode van dalende en lage rentes is zowel de inflatie als de rente gestegen. Wat betekent deze nieuwe situatie voor obligaties en het verwachte rendement?

Alles weten over

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Rente en obligatiekoersen

De afgelopen tien jaar is de rente in Europa alleen maar gedaald. Hiervan hebben obligaties de afgelopen jaren geprofiteerd. Als de rente daalt, stijgen namelijk de koersen van obligaties.

Begin vorig jaar keerde die dalende trend toen Rusland een oorlog startte in Oekraïne. In Europa stegen inflatie en rentes. De rente is inmiddels zo ver opgelopen dat deze in een jaar tijd weer op hetzelfde niveau staat als in 2011. Door deze snelle en sterke rentestijging zijn obligatiekoersen vorig jaar gedaald.

Positief voor de lange termijn

Als de rente stijgt, dalen obligatiekoersen in eerste instantie. Maar op lange termijn is een rentestijging gunstig voor beleggers in obligaties. Alle nieuw uitgegeven obligaties hebben namelijk een hogere rente. Bij Axento profiteert u hiervan doordat wij beleggen in obligatie-ETF’s. Dit zijn mandjes met daarin honderden verschillende obligaties die ‘doorrollen’. 

Het doorrollen werkt als volgt. Als een obligatie zijn einddatum bereikt en wordt afgelost, dan wordt met de opbrengst direct een nieuwe obligatie aangekocht. Omdat de rente is gestegen heeft de nieuwe obligatie ook een hoge rente. Door obligaties door te rollen stijgt de gemiddelde rente van de obligaties in uw portefeuille.

Natuurlijk is het vervelend als de waarde van obligaties daalt bij een rentestijging. Maar op de langere termijn profiteert u hier dus van. Onderstaande afbeelding laat dit effect duidelijk zien. De grafiek toont het rendement van een obligatie-ETF in drie verschillende scenario's: de rente daalt, de rente gelijk blijft en de rente stijgt.

In de situatie waarin de rente stijgt (donkergroene lijn) daalt het rendement in eerste instantie. Het effect van ‘doorrollen’, waarbij de rente van nieuwe obligaties steeds hoger wordt, zorgt ervoor dat deze daling na verloop van tijd wordt goedgemaakt. Uiteindelijk komt het rendement hoger uit dan in een scenario waarin de rente daalt of gelijk blijft.

Profiteren van de hoge rente

Bovenstaande drie scenario’s laten zien dat obligaties op lange termijn profiteren van een hogere rente. In eerste instantie daalt de koers, maar gedurende de tijd neemt het behaalde rendement toe. Als belegger is het dus verstandig om niet zomaar uit obligaties te stappen, maar te beseffen dat u op lange termijn baat hebt bij hogere rentes.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.