Wat is de Bel20 index?

Wat is de Bel20 index?

De Bel20 is een Belgische beursindex, die bestaat uit de twintig meest verhandelde aandelen in België. Het is de Belgische variant van de AEX

Hoe wordt de Bel20 samengesteld?

De Bel20 wordt samengesteld door Euronext, de overkoepelende Europese beursmaatschappij. Euronext kiest de twintig bedrijven die in de Bel20 komen op basis van een aantal criteria die we hieronder bespreken. De Euronext past de Bel20 op jaarlijkse basis aan. Ook kunnen elk kwartaal wijzigingen doorgevoerd worden. Dit gebeurt dan op de derde vrijdag van maart, juni, september en december.

Er worden ook altijd twee bedrijven gekozen als reserve voor de index. Wanneer een bedrijf uit de Bel20 bijvoorbeeld wordt overgenomen, dan kan er meteen zo’n reserve bedrijf voor in de plaats komen.

De gekozen bedrijven wegen niet allemaal even zwaar in de Bel20-index, maar worden gewogen naar grootte. Een bedrijf kan nooit meer dan 12% meewegen. Zo voorkomt Euronext dat één bedrijf de indexkoers gaat beïnvloeden.

Criteria

Euronext neemt verschillende criteria in acht voor het bepalen van de Bel20. Een bedrijf hoeft niet per sé uit België afkomstig te zijn om in de Bel20 te komen. Zolang het maar voldoende actief is in België. De belangrijkste criteria bespreken we hier. 

Marktkapitalisatie

Als eerste kijkt de Euronext naar de marktkapitalisatie van bedrijven. De marktkapitalisatie is ook wel de beurswaarde van een bedrijf. Deze bereken je door het aantal uitgegeven aandelen te vermenigvuldigen met de koers. De bedrijven met de hoogste marktkapitalisatie worden in de Bel20 geplaatst.  

Liquiditeit

De liquiditeit van een bedrijf laat zien in hoeverre een bedrijf in zijn korte termijn schulden te kunnen voldoen. Wanneer een bedrijf over voldoende geld beschikt om zijn korte termijn schulden te kunnen betalen, is het liquide. Lukt dit niet, dan is een bedrijf illiquide. Een hoge liquiditeit is natuurlijk positief. Deze financiële ratio wordt dan ook meegenomen in het samenstellen van de Bel20. 

Verhandelbaarheid 

Daarnaast neemt Euronext ook de verhandelbaarheid van een bedrijf mee in het samenstellen van de Bel20. Deze verhandelbaarheid wordt ook wel free float genoemd. Het geeft aan welk percentage van de aandelen van een bedrijf vrij verhandelbaar is op de beurs. Bij veel bedrijven is de free float 100%, maar het kan lager zijn doordat de eigenaar bijvoorbeeld een groot deel van de aandelen in handen heeft.

Welke bedrijven zitten in de Bel20?

Zoals hierboven al gezegd, verandert de samenstelling van de Bel20 minstens elk jaar en maximaal elk kwartaal. Per januari 2020 bestaat de Bel20 uit de volgende bedrijven.

- AB InBev
- Ackermans & van Haaren
- Ageas
- Aperam
- ArGEN-X
- Barco
- Cofinimmo
- Colruyt
- Galapagos
- GBL
- ING Groep
- KBC
- Ontex 
- Proximus
- Sofina
- Solvay
- Telenet
- UCB
- Umicore
- WDP


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.