Wat is een Bevek bij beleggen?

Wat is een Bevek bij beleggen?

Wat kun je lezen in dit artikel:

In dit artikel leggen we uit waar Bevek voor staat en bespreken we een aantal termen die soortgelijk zijn.

Definitie Bevek

Bevek staat voor Beleggingsvennootschap met Veranderlijk Kapitaal. Het is een Belgische term. De term wordt in het Frans de Sicav genoemd, dat staat voor Société d’Investissement à Capital variable. De meeste paraplufondsen zijn Beveks. 

Sommige Beveks zijn gespecialiseerd in een bepaalde sector zoals tech-bedrijven of duurzame bedrijven. Ook zijn er Beveks die de focus leggen op beleggingen met een hoog of juist een laag risico. 

Bij deze paraplufondsen verandert het kapitaal continu. Als nieuwe beleggers instappen of als bestaande beleggers bijkopen, verhoogt het kapitaal. Doordat er nieuwe aandelen worden gekocht, komt er geld binnen. 

Wanneer beleggers uitstappen, koopt het paraplufonds de aandelen terug en daalt het kapitaal. 

Soortgelijke vennootschappen

Er zijn naast Bevaks ook nog andere vennootschappen die daar veel op lijken. Zo is er Bevak.

Bevak staat voor Beleggingsvennootschap met Vast Kapitaal. In het Frans wordt een bevak Sicafi genoemd, dat staat voor Société d’Investissement à Capital Fixe.

Het verschil tussen een Bevek en Bevak is dat een Bevak het kapitaal alleen via een formele kapitaalverhoging kan optrekken. 

Daarnaast is er ook nog Privak. Privak staat voor Private Equity Bevak. Het is een gesloten fonds en de belegger geniet aanzienlijke belastingvoordelen. Deze voordelen gelden echter alleen wanneer de investeringsregels worden nageleefd.


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.