Wat is private equity bij beleggen?

Wat is private equity bij beleggen?

Het is een veelgehoorde term: private equity. In dit artikel leggen we uit wat het is en hoe het nu precies werkt.

Alles weten over alternatieve beleggingen

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat is private equity?

Private equity is de benaming voor investeerders die aandelen kopen van bedrijven die niet-beursgenoteerd zijn. Vaak gaat dit om kleine of middelgrote bedrijven die in de begin- of opstartfase van hun bestaan zitten.

Het doel van private equity is in de regel om snel, veel winst te maken. Dat kan door bijvoorbeeld vroeg aandeelhouder te worden van een jong en veelbelovend bedrijf. Wanneer het bedrijf succesvol is, kunnen investeerders hun aandelenbelang later tegen een hoge prijs verkopen.

Een andere manier om snel winst te maken, is door bedrijven over te nemen die er financieel slecht voor staan. Private Equity investeerders kopen zich dan in en proberen het bedrijf zo snel mogelijk weer winstgevend te maken, om hun aandelenbelang vervolgens weer te verkopen.

Wanneer er belegd wordt in een jong bedrijf wordt dat venture capital, oftewel durfkapitaal genoemd. Het risico is daar heel hoog, maar er is ook kans op een hoog rendement. Ook het overnemen van financieel ongezonde bedrijven is natuurlijk risicovol. Daartegenover staat vaak een hoge winst wanneer de strategie succesvol is.

Verschillende soorten private equity

Er zijn verschillende soorten private equity. Zo heb je bijvoorbeeld een directe investering, in-house investering of outsourcing.

Directe investering

Met een directe investering wordt er niet via fondsen belegd, maar rechtstreeks in het bedrijf. Dit biedt de kans op het hoogste rendement, maar dit gaat ook gepaard met het grootste risico. 

Ook is er bij een directe investering veel kennis van beleggen nodig. Daarom is het vooral voor beginnende beleggers verstandig om te beleggen via een private equity fonds.

In-house investering

Naast directe investeringen zijn er ook nog in-house investeringen. Dat gaat dan via een private equity fonds. Professionals beheren de beleggingen, en doordat het fonds in verschillende activa investeert, zijn je beleggingen automatisch meer gespreid dan bij directe investeringen. Daarmee gaat het risico aanzienlijk omlaag. 

Outsourcing

Outsourcing betekent uitbesteden. Dat kan door middel van een adviseur, maar ook via een fondsbeheerder. Deze bepaalt dan hoeveel kapitaal er naar welke fondsen gaat. 

Het is bij uitbesteding van private equity beleggingen belangrijk dat de belegger vertrouwt op de beheerder, omdat er weinig tot geen toegang is op onderliggende fondsen. 


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat jeĀ geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.