Ga niet beleggen in indexknuffelaars!

Ga niet beleggen in indexknuffelaars!

Actieve beleggingsfondsen die hoge kosten in rekening brengen, maar niet actief genoeg beleggen om extra rendement te behalen. Deze misleidende praktijk wordt ook wel ‘indexknuffelen’ genoemd.

Alles weten over beleggen in fondsen

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Actieve beleggingsfondsen
Actieve beleggingsfondsen hebben als doelstelling om een hoger rendementen te behalen dan een bepaalde beursindex. De beheerder van een actief beleggingsfonds probeert daarom de beste beleggingen te selecteren om een zo hoog mogelijk rendement te behalen. Voor deze actieve strategie rekent deze beheerder hogere kosten door aan een belegger.

Indexknuffelen is passief beheer mét hoge kosten
In het geval van indexknuffelen, belegt de beheerder van een actief beleggingsfonds echter vrijwel in dezelfde samenstelling als een beursindex. In feite is hier dan sprake van passief beheer, terwijl wel de hogere kosten van actief beheer in rekening worden gebracht. Volgens de AFM is bijna 10% van de in Nederland gevestigde actieve beleggingsfondsen zo'n indexknuffelaar.

De AFM komt in actie
Indexknuffelaars stellen het klantbelang volgens de AFM onvoldoende centraal. In een recent gepubliceerd rapport moedigt de AFM actieve beleggingsfondsen aan om de kosten in lijn te brengen met de mate van actief beheer en openheid van zaken te geven in hoeverre het fonds daadwerkelijkheid afwijkt van de index.

Beter passief beleggen tegen lage kosten
Axento vermogensbeheer belegt in passieve beleggingsfondsen. Deze fondsen zijn goed gespreid en hebben lage kosten. Hierdoor houdt u als belegger dus meer rendement over. Door daarnaast in minder risicovolle bedrijven te beleggen en duurzame ondernemingen te selecteren, beleggen wij optimaal voor de lange termijn.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.