Wat zijn leveraged ETF's?

Wat zijn leveraged ETF's?

Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende soorten beleggingen. In dit artikel focussen we ons op een specifiek type ETF, een leveraged ETF. Met deze ETF’s loop je meer risico, maar kun je ook flink hogere rendementen behalen dan met ‘normale’ ETF’s.

Alles weten over soorten ETF's?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat is een normale ETF?

Een ETF, Exchange Traded Fund, is een mandje van beleggingen dat een bepaalde beursindex volgt.

Het voordeel van beleggen in een ETF is dat je in één klap in een hele index belegt. Het is de simpelste manier om spreiding aan te brengen in je beleggingsportefeuille.

Wil je meer weten over ETF’s in het algemeen? Lees dan ons artikel Wat is een ETF?

Wat is een leveraged ETF?

Een leveraged ETF is een ETF met een hefboom. Deze hefboom zorgt ervoor dat de winsten en verliezen van de index worden versterkt.

Een leveraged ETF werkt met een ratio, bijvoorbeeld 1:3. Wanneer de koers van de index met 1% stijgt, stijgt de leveraged ETF met 3%. Dit geldt natuurlijk ook wanneer de index daalt. Dan wordt het verlies 3 maal versterkt. Dit wordt weergegeven als 3x leverage ETF.

Wat is een inverse leveraged ETF?

Naast een leveraged ETF bestaat er ook een inverse leveraged ETF. Dit is eigenlijk de “short” versie van de leveraged ETF. Wanneer de onderliggende index met 2% stijgt, dan zal de inverse leveraged ETF met 2% dalen en andersom. Traders gebruiken de inverse leveraged ETF om te profiteren wanneer de koers van de index daalt.

Leveraged ETF's niet voor lange termijn beleggers

Beleggen in leveraged ETF’s kan dus hoge winsten, maar ook hoge verliezen opleveren. Door de hefboom is het risico van deze belegging een stuk hoger dan bij een normale ETF.

Daarnaast blijkt in de praktijk dat beleggen in leveraged ETF’s vaak alleen geschikt is voor korte termijn beleggers. De resultaten van een leveraged ETF worden namelijk per dag berekend. Hoe werkt dat precies? We leggen het uit met onderstaande tabel.

Index 3x leveraged ETF 3x inverse leveraged ETF
Begin 100,00 100,00 100,00
Dag 1 (+10%) 110,00 130,00 70,00
Dag 2 (-10%) 99,00 91,00 91,00
Dag 3 (+4%) 102,96 101,92 80,08
Dag 4(-2%) 100,90 95,80 81,68
Per saldo +0,90% -4,20% -18,32%

In de tabel zie je de ontwikkeling per dag van een index, een 3x leveraged ETF die die index volgt en een 3x inverse leveraged ETF die de index volgt. Op dagelijkse basis produceert de leveraged ETF 3 keer het rendement (positief of negatief) van de index. De inverse leveraged ETF produceert elke dag 3x het tegenovergestelde rendement van de index.

Onderaan de streep zie je dat de index in totaal met 0,90% is gestegen na vier dagen. Wie de 3x leveraged ETF gedurende die vier dagen heeft aangehouden, heeft 4,2% verlies geleden. De 3x inverse leveraged ETF heeft zelfs 18,32% verlies geleden. Bij zowel de leveraged ETF als de inverse leveraged ETF zou je verlies maken als je voor meerdere dagen belegd zou blijven.

Een leveraged ETF wordt als het ware elke dag gereset. Het rendement van de index wordt per dag berekend en nagebootst.

Volatiliteit speelt daardoor een belangrijke rol bij het uiteindelijke rendement van een leveraged ETF. Doordat de koers van de index veel op en neer beweegt, lever je steeds een stukje vermogen in. Des te langer je de leveraged ETF aanhoudt, des te meer vermogen je verliest.

Daarom is beleggen in leveraged ETF’s niet geschikt voor lange termijn beleggers. Het is alleen geschikt voor zeer ervaren beleggers die zich bezighouden met daytraden.

De risico's van leveraged ETF's

Leveraged ETF’s zijn dus korte termijn beleggingen. Alleen al daarom brengt het hoge risico’s met zich mee. De koersen zijn op korte termijn niet te voorspellen. Wanneer je belegt in een leveraged ETF ben je dus eigenlijk meer aan het speculeren dan aan het beleggen.

Daarnaast maken leveraged ETF’s vaak gebruik van derivaten. Dat doen ze om het rendement dat ze beloven ook echt te behalen. Derivaten zijn risicovolle beleggingsinstrumenten.

Door het hoge risico is beleggen in leveraged ETF’s niet geschikt voor beginnende beleggerspassieve beleggers en lange termijn beleggers. Zelfs voor korte termijn beleggers is het een risicovolle belegging.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.