Wat is een NFT en wat kun je ermee?

Wat is een NFT en wat kun je ermee?

De wereld wordt steeds digitaler en dat zie je aan alles. Nieuwe cryptomunten schieten als paddenstoelen uit de grond en tegenwoordig kun je soms zelfs betalen met cryptomunten. De nieuwste digitale hype is de NFT. Dit zijn digitale eigendomsbewijzen die de afgelopen tijd steeds populairder zijn geworden en die soms verkocht worden voor miljoenen dollars. In dit artikel leggen we uit wat een NFT is en wat je ermee kunt.

We bespreken:

  • Betekenis
  • Uitleg
  • De risico’s
  • Conclusie

Alles weten over alternatieve beleggingen

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

NFT betekenis

NFT staat voor Non Fungible Token. Met een NFT kun je eigenaarschap koppelen aan digitale objecten. Een NFT is dus een digitaal eigendomscertificaat, een soort digitale handtekening. 

NFT’s kunnen voor verschillende prijzen verkocht worden, het is maar net hoeveel vraag er naar de NFT is. NFT’s zijn vooral bij digitale kunstenaars populair, omdat zij op deze manier geld kunnen verdienen met de verkoop van hun product. 

Maar niet enkel kunst wordt als NFT verkocht: ook foto’s, Tweets en andere digitale ‘objecten’ kunnen als NFT verhandeld worden. Zo zijn NFT’s van de Bored Ape Yacht Club enorm populair onder celebrities. Deze plaatjes zijn digitale collectors items en worden tegen enorm hoge bedragen verkocht.

Soorten NFT's

Er zijn in principe twee soorten NFT’s. Allereerst zijn er eenmalige beelden die als digitale schilderijen worden verkocht. Deze worden vooral door digitale kunstenaars gemaakt die hun product zo op de markt willen hebben.

Een andere vorm van de digitale kunst-objecten zijn de projecten die als collectors items worden verkocht, dit kun je zien als een soort digitale Pokémonkaarten. De populairste collecties van dit moment zijn de Crypto Punks en Bored Ape Yacht Club.

NFT uitleg

Tussen een NFT maken en verkopen zitten een aantal stappen, maar kan voor bepaalde mensen zeker interessant zijn. Hieronder leggen we het uit.  

Hoe maak je een NFT?

Zelf NFT’s maken is vooral interessant voor (digitale) kunstenaars en fotografen. Op deze manier kun je er geld aan verdienen wanneer jouw kunstobject verkocht wordt. Allereerst moet jouw kunst gedigitaliseerd zijn (in bijvoorbeeld JPG, GIF of MP3-bestand). 

De volgende stap is het downloaden van MetaMask, hiermee kun je aan- en verkopen doen in de Blockchain voor NFT’s. Dit is ook de plek waar je Ethereum munten kunt bewaren. 

Vervolgens open je een account op een van de ‘marktplaatsen’ voor NFT’s. Je kunt je kunstobject dan uploaden. Jouw digitale kunstwerk staat nu te koop. 

Hoe bewaar je een NFT?

Je bewaart een NFT in een crypto wallet. Het is dus belangrijk dat je ook digitaal geld hebt, zoals een Ethereum munt of een Bitcoin. De marktplaatsen bevinden zich op de Ethereum-blockchain, dus wanneer je over een andere coin beschikt is het eerst belangrijk dat je deze inruilt voor Ethereum.

NFT als belegging

Veel mensen denken dat NFT hetzelfde is als cryptocurrency. Dat klopt gedeeltelijk, er zijn inderdaad een aantal overeenkomsten. Cryptomunten zijn digitale valuta. Hiermee kun je bij sommige bedrijven tegenwoordig al betalen. 

Voor het aankopen van een NFT heb je ook cryptomunten nodig. Je moet dus eerst een digitale cryptowallet hebben voordat je NFT's kunt aan- en verkopen. 

Je kunt NFT’s verhandelen op speciale marktplaatsen. Deze markt is, net als de cryptomarkt, volledig gebaseerd op vraag en aanbod. Investeerders kopen zo’n digitaal object met de verwachting dat het in de toekomst meer waard gaat worden.

De risico's van NFT als belegging

Wanneer je NFT’s koopt om ze vervolgens met winst door te verkopen, is dat natuurlijk niet zonder risico’s. Allereerst is de markt niet gereguleerd en daardoor gevoelig voor cyber criminelen en oplichters. Er bestaat dus een kans dat je wordt bestolen of een miskoop doet. 

Er zijn bijvoorbeeld groepen die de prijs van een NFT bewust opdrijven, zodat zij er uiteindelijk meer winst mee kunnen behalen. Dit fenomeen gebeurt soms ook bij cryptomunten en bij (onbekende, nieuwe) aandelen en noemen we pump-and-dump.

Daarnaast loop je altijd het risico dat een NFT minder waard wordt dan het bedrag waarvoor jij het hebt gekocht. Dat komt omdat, net als bij cryptomunten, de markt in principe alleen wordt gestuurd door vraag en aanbod. Is er minder vraag naar de NFT die jij hebt aangekocht, dan zal deze minder waard worden.

Hype of de toekomst?

NFT’s zijn de afgelopen periode bekend geworden bij het grote publiek. De tokens hebben een functioneel nut, maar men zag er ook al gauw financiële kansen in.

De meningen over deze digitale kunstvorm als investering zijn verdeeld. De één vindt het een lucratieve belegging, de ander ziet er de waarde niet van in. De waarde van zo’n object is in principe erg subjectief: zo betalen sommige mensen ruim een miljoen dollar voor een van de apen van de Bored Ape Yacht Club, terwijl anderen niet begrijpen waarom de plaatjes überhaupt iets waard zijn. 

Voorlopig is het lastig te zeggen of NFT’s slechts een hype zijn of echt potentie voor de toekomst hebben. Als belegging is het in ieder geval risicovol en onvoorspelbaar. De kans dat een afbeelding nu veel waard is en over een maand niet meer, is aanwezig. Er is nagenoeg geen regulering over de markt waardoor de handel zelf ook niet 100% betrouwbaar is.

Conclusie

NFT’s zijn de afgelopen tijd steeds populairder geworden en worden voor verschillende doeleinden gebruikt. Zo geven bepaalde collecties (zoals de BAYC) de eigenaar toegang tot exclusieve clubs en zijn ze uitgegroeid tot statussymbool. 

NFT’s als belegging zijn erg risicovol en onvoorspelbaar. Er is in principe niets gekoppeld aan de waarde van zo’n token en deze kan dus van de een op de andere dag in waarde dalen. Voor kunstenaars en fotografen kunnen de tokens wel van waarde zijn, omdat ze als een digitaal eigendomsbewijs werken.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.