Wat zijn de biedkoers en de laatkoers van een aandeel?

Wat zijn de biedkoers en de laatkoers van een aandeel?

Wanneer een belegger informatie opzoekt over een aandeel, ziet hij de actuele koers. Dit is de koers waartegen het aandeel voor het laatst is verhandeld. Naast deze actuele koers zijn er nog twee koersen belangrijk. 

In dit artikel leggen we uit wat de bied -en laatkoers zijn van een aandeel. Een andere benaming voor dit begrip is de bied- en laatprijs

Alles weten over beleggen in aandelen?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat is de biedkoers?

De biedkoers is de prijs die de beste koper wil betalen voor een effect. Deze prijs is meestal lager dan de actuele koers van een effect. 

Wat is de laatkoers?

De laatkoers is de prijs die de beste verkoper wil hebben voor een effect. Dit is meestal een hogere prijs dan de actuele koers.

Bied- en laatkoersen uitleg

We leggen de bied- en laatkoers uit aan de hand van een voorbeeld. 

Stel je voor dat de aandelen van bedrijf X een actuele koers hebben van €37,50. Dit is de prijs waartegen het aandeel voor het laatst is verhandeld. 

Market makers geven nu hun bied- en laatkoersen uit. Dit wordt ook wel het uitgeven van een quote genoemd. Zo maken deze grote beurshandelaren bekend wat zij maximaal voor het aandeel willen betalen en voor welk bedrag zij het willen verkopen. 

Uit alle quotes blijkt dat hoogste bedrag dat beleggers nu voor het aandeel bieden €37,30 is. De laagste prijs die verkopers willen accepteren voor het aandeel is €37,60.

Het verschil tussen deze koersen bedraagt 30 cent. Dit wordt ook wel de spread genoemd. 

Het kopen en verkopen van aandelen

De mogelijke koper van aandelen heeft verschillende mogelijkheden. Hij kan ervoor kiezen om de aandelen te kopen tegen de laatkoers. Daardoor verhoogt hij dus zijn biedprijs. In dat geval kan hij de aandelen meteen in bezit krijgen. 

Wanneer de potentiele koper zijn biedprijs niet wil verhogen, dan zal de transactie niet meteen plaats kunnen vinden. De laatkoers van het aandeel zal dan eerst moeten dalen. Wanneer de koers niet daalt, wordt de transactie niet volbracht 

Een belegger die per direct zijn aandelen wil verkopen, zal de laatkoers moeten verlagen en genoegen moeten nemen met de biedkoers. Wanneer het verkopen niet snel hoeft plaats te vinden, kan de verkoper zijn laatprijs hoger dan de biedprijs houden. Het is dan echter niet zeker of de transactie wel plaats zal vinden.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.