Wat is een market maker bij beleggen?

Wat is een market maker bij beleggen?

In dit artikel leggen we uit wat een market maker is en doet en geven we een voorbeeld van hoe een market maker te werk gaat. Ook bespreken we een aantal termen die te maken hebben met de market maker.

Wat doet een market maker?

Een market maker is een beurshandelaar die de liquiditeit bevordert en daarmee zorgt voor een vloeiende handel. Een market maker zorgt er voor dat er continu bied- en laatprijzen in een fondsETF of aandeel worden afgegeven. Dit doet hij door grote hoeveelheden aan te bieden of te willen kopen. 

Biedprijs en laatprijs

Een market maker handelt volgens de bied- en laatprijs. De biedprijs is de prijs waarop aandelen worden verkocht. De laatprijs is de prijs waarop aandelen worden aangeboden.

Voorbeeld van een market maker

Een market maker koopt bijvoorbeeld 100 aandelen van een belegger voor €10,00 per stuk. Deze verkoopt hij dan aan andere beleggers voor €10,05 per stuk. Het verschil is nihil, maar wanneer dit in groten getale gebeurt kan de winst snel oplopen.


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.