Wat is een market maker bij beleggen?

Wat is een market maker bij beleggen?

In dit artikel leggen we uit wat een market maker is en doet en geven we een voorbeeld van hoe een market maker te werk gaat. Ook bespreken we een aantal termen die te maken hebben met de market maker.

Alles weten over de beurs

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat doet een market maker?

Een market maker is een beurshandelaar die de liquiditeit bevordert en daarmee zorgt voor een vloeiende handel. Een market maker zorgt er voor dat er continu bied- en laatprijzen in een fondsETF of aandeel worden afgegeven. Dit doet hij door grote hoeveelheden aan te bieden of te willen kopen. 

Biedprijs en laatprijs

Een market maker handelt volgens de bied- en laatprijs. De biedprijs is de prijs waarop aandelen worden verkocht. De laatprijs is de prijs waarop aandelen worden aangeboden.

Voorbeeld van een market maker

Een market maker koopt bijvoorbeeld 100 aandelen van een belegger voor €10,00 per stuk. Deze verkoopt hij dan aan andere beleggers voor €10,05 per stuk. Het verschil is nihil, maar wanneer dit in groten getale gebeurt kan de winst snel oplopen.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.