Wat is een quote bij beleggen?

Wat is een quote bij beleggen?

Wat kun je lezen in dit artikel:

In dit artikel leggen we uit wat een quote is in de beleggerswereld. Wat houdt het precies in en wat kun je er mee?

Wat is een quote?

Een quote is een afgegeven bied- en laatprijs door een market maker. De biedprijs is de prijs die de market maker maximaal wil betalen voor een bepaald effect. De laatprijs is de prijs die een market maker minimaal wil ontvangen voor het verkopen van een effect. 

Die biedkoers is meestal lager dan de actuele koers van een effect. De laatkoers is de prijs is meestal een wat hogere prijs dan de actuele koers.

De quote wordt dus bepaald door een market maker. Hoe dat kan en wat een market maker is leggen we hieronder uit. 

Wat is een market maker?

Een market maker is één beurshandelaar die bied- en laatprijzen afgeeft. Door enorme hoeveelheden aandelen te kopen, kan deze belegger bepalen wat de prijs wordt. Wanneer hij zijn aandelen meteen weer verkoopt, kan zo’n grote belegger een kleine winst maken. De winst is dan namelijk het verschil tussen de bied- en laatprijs. Dit wordt de spread genoemd. 

Doordat een market maker met hoge volumes handelt, kan de winst oplopen. Dat komt doordat de biedkoers dan iets lager ligt dan de actuele koers en de laatkoers iets hoger. 


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.