Wat is stock picking bij beleggen?

Wat is stock picking bij beleggen?

Wat kun je lezen in dit artikel:

In dit artikel leggen we uit wat stock picking is en wat de gevaren van stock picking zijn.

Alles weten over beleggen in aandelen?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Definitie stock picking

Stock picking is een vorm van actief beleggen waarbij een belegger vaak een handjevol individuele aandelen selecteert om in te beleggen. De verwachting is dat deze aandelen in de toekomst in waarde gaan stijgen, waardoor de belegger een hoog rendement ontvangt.

Het tegenovergestelde van stock picking is passief beleggen. Bij passief beleggen vorm je zelf geen mening over bepaalde aandelen, maar beleg je in zo veel mogelijk aandelen tegelijk met een zo breed mogelijke spreiding over regio’s en sectoren.

Gevaren van stock picking

Niet iedereen vindt stock picking een betrouwbare strategie. Het belangrijkste punt is dat je met stock picking niet gespreid belegt, waardoor je onnodig risico loopt.

Een belegger gaat er bijvoorbeeld van uit dat de aandelen van Sony in waarde gaan stijgen wanneer de nieuwe PlayStation uitkomt. Doordat de belegger zo zeker is van een positieve uitkomst, staat hij niet stil bij de risico’s. Dit wordt ook wel ‘overconfidence bias’ genoemd.

Het wordt gezien als zeer speculatief. Er valt hoog rendement te behalen, maar dit weegt voor de meeste beleggers niet op tegen het hoge risico dat je met stock picking loopt. 


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.