Wat is de Margin of Safety en hoe wordt die berekend?

Wat is de Margin of Safety en hoe wordt die berekend?

De margin of safety is het verschil tussen de verwachte winstgevendheid en het break-evenpunt van het aandeel. Het break-evenpunt wordt bereikt als de opbrengsten van het aandeel gelijk zijn aan de kosten, er wordt op dat moment geen winst of verlies gemaakt.

Margin of Safety bij beleggen

In beleggingstermen betekent de margin of safety het verschil tussen de intrinsieke waarde van een aandeel ten opzichte van de geldende marktprijs. De intrinsieke waarde is de werkelijke waarde van het aandeel in het bedrijf. Wanneer de margin of safety wordt berekend bij beleggen wordt dit gedaan op basis van veronderstellingen. Het bepalen hiervan is zeer subjectief omdat elke belegger een andere inschatting maakt, oftewel speculeert.

De intrinsieke waarde van het aandeel kan berekend worden. Dit doe je door de totale bezittingen minus de totale schulden te doen. Vervolgens deze uitkomst gedeeld door het aantal aandelen dat het bedrijf heeft uitgekeerd.

Margin of Safety berekenen

De margin of safety kan berekend worden aan de hand van een formule. Het resultaat hiervan wordt uitgedrukt in percentage. De formule luidt:

Veiligheidsmarge = ((huidige verkoop niveau - break-evenpunt) / huidig verkoop niveau) x 100%

Ideale Margin of Safety

De ideale veiligheidsmarge hangt af van de voorkeur van de belegger. Elke belegger belegt anders en daarom is de marge ook bij iedereen verschillend. Dit kan verschillend zijn doordat elke belegger een ander risico kan en/of wil nemen. Ook ligt het eraan hoelang je beleggingshorizon is, de ene belegger belegt voor de lange termijn en de andere voor de korte termijn.

Waarom een Margin of Safety?

Voor beleggers dient de veiligheidsmarge als een buffer tegen rekenfouten. Aangezien de reële waarde moeilijk nauwkeurig te voorspellen is, beschermen veiligheidsmarges beleggers tegen slechte beslissingen en tegenvallers in de markt.

Ook Warren Buffett is te spreken over de margin of safety. Een bekende uitspraak van Buffett is: “The three most important words in investing are margin of safety”. Betaal minder dan het waard is, dat is het geheim van beleggen.


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.