Skip to main content
Open een rekening

Naast dat er gewone aandelen zijn, zijn er ook preferente aandelen op de beurs te verkrijgen. Aandeelhouders van deze aandelen hebben wat meer voordelen dan de aandeelhouders van normale aandelen. 

In dit artikel leggen we uit wat preferente aandelen precies zijn. Ook zetten we de voor- en nadelen op een rij.

Preferente aandelen betekenis

Een preferent aandeel is een aandeel dat prefererend is ten opzichte van andere aandelen. Als belegger heb je namelijk een aantal voordelen ten opzichte van gewone aandeelhouders. Deze aandelen worden door beleggers ook wel prefs genoemd.

Verschil tussen aandelen en preferente aandelen

Het verschil met gewone aandelen zit hem in de uitbetaling. Preferente aandeelhouders krijgen meestal een vast dividendpercentage uitgekeerd. Dit is een vast percentage ten opzichte van de nominale waarde. Deze uitkering staat los van de gewone dividenduitkering die reguliere aandeelhouders ontvangen.

Preferente aandelen zijn ook beter beschermd bij een faillissement dan gewone aandelen. Bij een eventuele rest uitkering staat de preferente aandeelhouders vóór normale aandeelhouders.

Soorten preferente aandelen

Er zijn verschillende soorten preferente aandelen. Hieronder lees je de 3 verschillende soorten: 

Cumulatief preferente aandelen

Naast normale zijn er ook cumulatief preferente aandelen. Het is in de basis hetzelfde, maar wanneer een bedrijf tijdelijk niet in staat is om dividend uit te keren, blijft het recht op dividend bij cumulatief preferente aandelen bestaan. Dit wordt dan uitgekeerd wanneer het bedrijf weer in staat is te betalen. 

Pas wanneer het bedrijf de cumulatief preferente aandeelhouders heeft terugbetaald, zijn de gewone aandeelhouders aan de beurt.

Beschermingspreferente aandelen

Dit aandeel wordt ook wel een beschermingspref genoemd. Je kan als onderneming een beschermingspref uitgeven om een overname te voorkomen.

Financieringspreferente aandelen

Deze aandelen, ook wel financieringsprefs genoemd, worden uitgegeven voor de financiering van een onderneming. Deze aandelen leveren een vast rendement omdat het niks te maken heeft met de resultaten van de onderneming. Het kan echter wel te maken hebben met de marktrente. 

Het rendement op deze aandelen wordt vóór het rendement van normale aandelen uitgekeerd.

Voordelen van beleggen in preferente aandelen

Preferente aandelen hebben veel weg van obligaties en hebben dan ook soortgelijke voordelen. Hieronder bespreken we er een aantal.

Vast dividend

Met preferente aandelen heb je recht op een vast percentage dividend, ook wanneer het slechter gaat met het bedrijf. Preferente aandelen zijn daarmee minder volatiel dan normale aandelen.

Voorrang op betaling

Met preferente aandelen heb je voorrang op betaling ten opzichte van gewone aandelen. Ook wanneer een bedrijf failliet zou gaan, heeft een houder van preferente aandelen voorrang op gewone aandeelhouders, mits er wat te verdelen valt.

Nadelen van beleggen in preferente aandelen

Beleggen in preferente aandelen heeft net als alle vormen van beleggen ook nadelen. Hieronder bespreken we er een aantal. 

Geen stemrecht

Preferente aandelen hebben geen stemrechten, normale aandelen wel. Bij aankoop van een aandeel krijg je één stem. Deze stem kun je gebruiken tijdens bijvoorbeeld de raad van bestuur of belangrijke bedrijfsbeslissingen. 

Vast dividend

Het eerstgenoemde voordeel van preferente aandelen, is ook meteen een nadeel. Je bent verzekerd van een vaste uitkering van het dividend als het wat slechter gaat, maar wanneer het beter gaat dan verwacht, krijg je meestal geen extra dividend uitgekeerd. 

Moeilijk te verkrijgen

Niet elk bedrijf keert preferente aandelen uit, dus deze zijn schaars. Daardoor zijn ze moeilijk te verkrijgen. Hierdoor zijn ze vaak ook duurder dan gewone aandelen. Ook zijn ze minder goed verhandelbaar dan gewone aandelen.

Risico

Ondanks dat je bij deze aandelen voorrang op betaling hebt, zijn er natuurlijk nog steeds risico’s aan verbonden. 

Weinig informatie

Ten opzichte van gewone aandelen is er over preferente aandelen weinig informatie beschikbaar.

Voorbeelden

Slechts een handjevol bedrijven op de Nederlandse beurs geven preferente aandelen uit. Hieronder noemen we er een aantal:

  • ABN AMRO
  • Koninklijke BAM
  • Gamma
  • Hunter Douglas
  • Unilever