Wat is een bonusaandeel en waarom keren bedrijven die uit?

Wat is een bonusaandeel en waarom keren bedrijven die uit?

Wanneer een bedrijf winst maakt, kan het ervoor kiezen om dividend uit te keren. Dit dividend kan op verschillende manieren worden ingevuld. Allereerst door simpelweg geld uit te keren. Er kan echter ook een bonusaandeel worden uitgekeerd. 

Bij dividenduitkering in de vorm van een bonusaandeel, ontvangen aandeelhouders aandelen in het betreffende bedrijf. Hoeveel aandelen zij ontvangen, hangt samen met hoeveel aandelen ze al bezitten. Het bonusaandeel is afkomstig uit de aandelenreserves van het bedrijf. 

Meer weten over verschillende soorten aandelen?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Waarom keren bedrijven bonusaandelen uit?

Bedrijven kiezen er vaak voor om bonusaandelen uit te keren, omdat ze het aantal uitstaande aandelen willen vergroten. Het aantal aandelen dat in omloop is stijgt dus, maar de waarde van het bedrijf blijft hetzelfde. Dit zou er logischerwijs voor zorgen dat de koersen van de aandelen dalen. 

In de regel gebeurt dit ook, maar het komt ook voor dat de koersdaling kleiner is dan verwacht. De waarde van het bedrijf stijgt dan een beetje. 

Hoe wordt een bonusaandeel belast?

Als de uitkering van het bonusaandeel plaatsvindt ten laste van de agioreserve, hoeft er geen belasting over te worden betaald. Maar wanneer deze worden uitgekeerd vanuit de algemene reserve zijn de bonusaandelen wel belast. Hierover moet 15% dividendbelasting worden betaald.

Het verschil tussen stockdividend en een bonusaandeel

Stockdividend is een vorm van dividend waarbij het bedrijf nieuwe aandelen uitkeert. Dit lijkt op dividenduitkering door middel van een bonusaandeel, maar er is een belangrijk verschil. 

Bij stockdividend zijn de uitgekeerde aandelen nieuwe aandelen. De nieuwe aandelen komen voort uit de gemaakte winst. Door dit te doen neemt de solvabiliteit van een onderneming toe omdat de contanten in de onderneming blijven. Er wordt als het ware eigen vermogen gecreëerd.

Het verschil met dividenduitkering door middel van bonusaandelen, is dat de bonusaandelen afkomstig zijn uit de reserves van een bedrijf. Er vindt alleen een verschuiving van het eigen vermogen plaats. Daardoor blijft de solvabiliteit van het bedrijf gelijk. 


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.