Wanneer een bedrijf winst maakt, kan het ervoor kiezen om dividend uit te keren. Dit dividend kan op verschillende manieren worden ingevuld. Allereerst door simpelweg geld uit te keren. Er kan echter ook een bonusaandeel worden uitgekeerd.
Bij dividenduitkering in de vorm van een bonusaandeel, ontvangen aandeelhouders aandelen in het betreffende bedrijf. Hoeveel aandelen zij ontvangen, hangt samen met hoeveel aandelen ze al bezitten. Het bonusaandeel is afkomstig uit de aandelenreserves van het bedrijf.
Waarom keren bedrijven bonusaandelen uit?
Bedrijven kiezen er vaak voor om bonusaandelen uit te keren, omdat ze het aantal uitstaande aandelen willen vergroten. Het aantal aandelen dat in omloop is stijgt dus, maar de waarde van het bedrijf blijft hetzelfde. Dit zou er logischerwijs voor zorgen dat de koersen van de aandelen dalen.
In de regel gebeurt dit ook, maar het komt ook voor dat de koersdaling kleiner is dan verwacht. De waarde van het bedrijf stijgt dan een beetje.
Hoe wordt een bonusaandeel belast?
Als de uitkering van het bonusaandeel plaatsvindt ten laste van de agioreserve, hoeft er geen belasting over te worden betaald. Maar wanneer deze worden uitgekeerd vanuit de algemene reserve zijn de bonusaandelen wel belast. Hierover moet 15% dividendbelasting worden betaald.
Het verschil tussen stockdividend en een bonusaandeel
Stockdividend is een vorm van dividend waarbij het bedrijf nieuwe aandelen uitkeert. Dit lijkt op dividenduitkering door middel van een bonusaandeel, maar er is een belangrijk verschil.
Bij stockdividend zijn de uitgekeerde aandelen nieuwe aandelen. De nieuwe aandelen komen voort uit de gemaakte winst. Door dit te doen neemt de solvabiliteit van een onderneming toe omdat de contanten in de onderneming blijven. Er wordt als het ware eigen vermogen gecreëerd.
Het verschil met dividenduitkering door middel van bonusaandelen, is dat de bonusaandelen afkomstig zijn uit de reserves van een bedrijf. Er vindt alleen een verschuiving van het eigen vermogen plaats. Daardoor blijft de solvabiliteit van het bedrijf gelijk.