Verschillende soorten aandelen: een overzicht

Verschillende soorten aandelen: een overzicht

Aandelen spelen een grote rol in de beleggingswereld, zowel bij brokers als vermogensbeheerders. Vooral voor beginnende beleggers is het vaak lastig om de verschillen tussen soorten aandelen te begrijpen. Want welke soorten zijn er eigenlijk allemaal? In dit artikel benoemen we een aantal soorten aandelen en leggen we uit hoe beleggen in aandelen werkt.

Meer weten over verschillende soorten aandelen?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat is een aandeel?

Een aandeel is een populair beleggingsproduct waarmee je rendement kunt maken in ruil voor het risico dat je loopt. Andere voorbeelden van beleggingsproducten zijn obligaties, opties, turbo’s en ETF’s.

Aandelen zijn stukjes eigendom van een bedrijf. Bij kleine bedrijven zijn de aandelen vaak in handen van de directeur, maar bij grote beursgenoteerde bedrijven worden de aandelen (of een deel daarvan) vrij verhandeld op de beurs. Iedereen kan dus aandeelhouder worden van zo’n bedrijf.

Voor een uitgebreide uitleg over aandelen, lees ons artikel: Wat zijn aandelen?

Verschillende soorten aandelen

Er zijn talloze soorten aandelen, de ene wat bekender dan de ander. Welke aandelen passen het beste bij jou als belegger? Hieronder geven wij een overzicht van een aantal veel voorkomende aandelen.

Anticyclische aandelen

Anticyclische aandelen gaan tegen de marktbeweging in. Wanneer de markt aantrekt, stijgen deze aandelen vaak. Stijgt de markt? Dan dalen deze aandelen vaak. Lees voor een uitgebreide uitleg ons artikel: Wat zijn anticyclische aandelen?

Cyclische aandelen

Cyclische aandelen bewegen mee met de cyclus van de economie. Deze aandelen stijgen wanneer de economie groeit en dalen wanneer de economie krimpt. Voor een uitgebreide uitleg over dit soort aandelen, lees ons artikel: Wat zijn cyclische aandelen?

Niet-cyclische aandelen

Niet-cyclische aandelen zijn niet of minder gevoelig voor veranderingen in de economie. Denk aan de aandelen van Unilever. Of het nu goed of slecht gaat met de economie, mensen hebben toch boodschappen nodig. Dit zijn doorgaans defensieve aandelen.

Dividendaandelen

Dividendaandelen zijn aandelen van bedrijven die doorgaans een hoog dividend uitkeren. Deze bedrijven hebben vaak een stabiele omzet en winst. Deze aandelen zijn aantrekkelijk voor lange termijnbeleggers, omdat zij zich niet telkens bezig hoeven te houden met het beursnieuws.

Waarde- en groeiaandelen

Waarde-aandelen zijn aandelen van gevestigde bedrijven met een stabiele, gestage omzet- en winstgroei. Dit zijn doorgaans de grote bedrijven die al lang op de markt zijn. Daarnaast hebben zij vaak een sterke concurrentiepositie.

Groeiaandelen zijn aandelen van bedrijven waarvan beleggers in de toekomst een sterke groei verwachten. Dit zijn vaak jonge bedrijven. Doordat deze bedrijven nog in de opstartfase zitten, is er veel ruimte voor groei.

Voor een uitgebreide uitleg over deze twee aandelen, lees onze blog:Wat is het verschil tussen waarde- en groeiaandelen?

Hoe werkt beleggen in aandelen?

Wanneer je investeert in een bedrijf middels een aandeel, maak je kans op rendement op de lange termijn. Gaat het goed met het bedrijf waar jij een aandeel van hebt? Dan stijgt de waarde van het aandeel en maak jij rendement.

Wil je aandelen kopen, dan heb je een beleggingsrekening nodig. Als je zelf al kennis van en ervaring met beleggen hebt, kun je een rekening openen bij een broker. Een broker is een tussenpersoon tussen belegger en de beurs: je belegt dus zelf.

Heb je geen kennis of ervaring, of besteed je het simpelweg liever uit? Dan is vermogensbeheer een uitkomst. Een vermogensbeheerder belegt voor jou. Je kunt zelf aangeven hoeveel risico je wilt en kunt lopen.

Spreiding is heel belangrijk bij beleggen. Wanneer je al je geld in één bedrijf zou beleggen, loop je kans al je geld kwijt te raken wanneer dit bedrijf niet goed presteert. Beleg je in verschillende bedrijven, dan kunnen de goede resultaten van het ene bedrijf compenseren voor de mindere resultaten van het andere bedrijf. Zo verlaag je door te spreiden het risico.

Beleggen uitbesteden bij Axento vermogensbeheer

Hopelijk heb je na het lezen van deze blog een duidelijk beeld van welke soorten aandelen er zijn. Wil je zelf beleggen? Dan open je een rekening bij een broker. Wil je je geld laten beheren? Kies dan voor vermogensbeheer

Bij Axento vermogensbeheer kun je je geld professioneel laten beleggen vanaf €7.500,-. Wij beheren op dit moment ruim 400 miljoen euro. We kiezen voor duurzaam beleggen in ETF’s die gescreend zijn op ESG-criteria. Daarnaast beleggen we in beleggingsfondsen. Zo beleggen we je vermogen volledig duurzaam én goed gespreid.

Je kunt bij Axento beleggen voor allerlei doeleinden: duurzaam beleggen voor je pensioenom eerder te stoppen met werken of simpelweg omdat je het geld voorlopig niet nodig hebt. Daarnaast kun je bij Axento ook beleggen voor je (klein-)kind.

Ben je benieuwd wat Axento voor jou kan betekenen? Vraag dan hieronder onze brochure aan of neem vrijblijvend contact met ons op.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.