Wat is het verschil tussen waarde-aandelen en groeiaandelen?

Wat is het verschil tussen waarde-aandelen en groeiaandelen?

Wanneer je begint met beleggen kun je kiezen uit een breed scala aan beleggingsproducten. Aandelen behoren tot de bekendste en meest populaire beleggingen.

Je kunt aandelen indelen in twee categorieën, waarde-aandelen en groeiaandelen. In deze blog leggen we uit wat waarde-aandelen en groeiaandelen zijn.  Vervolgens geven we de verschillen weer.

Alles weten over beleggen in aandelen?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat zijn waarde-aandelen?

Waarde-aandelen zijn aandelen van gevestigde bedrijven met een stabiele, gestage omzet- en winstgroei. Dit zijn veelal grote bedrijven die al lange tijd op de markt zijn. Daarnaast kun je bedrijven met waarde-aandelen ook herkennen aan een sterke concurrentiepositie.

Verder hebben waarde-aandelen over het algemeen een lagekoers-winstverhouding. Dat komt doordat de koers van deze aandelen meestal laag is ten opzichte van de intrinsieke waarde. Waarde-aandelen worden daarom ook wel eens ondergewaardeerde aandelen genoemd.

Als laatste worden waarde-aandelen gekenmerkt door een hoog dividendrendement. Door de stabiele winstgroei van het bedrijf, kan het relatief hoge dividenden uitkeren.

Waarom beleggen in waarde-aandelen?

Beleggen in waarde-aandelen is aantrekkelijk, omdat deze aandelen een zekere mate van stabiliteit bieden.

Ook het dividendrendement kan als een voordeel worden gezien. Per saldo maakt de dividenduitkering geen verschil. Toch wordt dividend vaak gezien als een stabiele vorm van inkomen voor beleggers.

Wat zijn groeiaandelen?

Groeiaandelen zijn aandelen van bedrijven waarvan beleggers in de toekomst een sterke groei verwachten. Bedrijven met groeiaandelen zijn meestal jonge, veelbelovende bedrijven. Doordat deze bedrijven nog in de opstartfase zitten, is er veel ruimte voor groei.

Bedrijven met groeiaandelen hebben over het algemeen ook een hoge omzetgroei, maar een lage winstgroei. Dat komt doordat de winst wordt geïnvesteerd, zodat het bedrijf kan groeien.

Daarnaast hebben groeiaandelen vaak een hoge koers-winstverhouding. De koers van groeiaandelen is vaak hoog, doordat beleggers veel van het bedrijf verwachten. Ook keren deze bedrijven vrijwel geen dividend uit. Op deze manier kunnen ze de winst investeren in plaats van deze uit te keren.

Waarom beleggen in groeiaandelen?

Groeiaandelen zijn aantrekkelijke beleggingen, omdat de waarde ervan in de toekomst sterk kan stijgen. Wanneer deze verwachting daadwerkelijk uitkomt, kun je profiteren van een hoog rendement.

Verschil waarde- en groeiaandelen

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn waarde-aandelen en groeiaandelen eigenlijk tegenpolen. Een belangrijk verschil is de groeiverwachting. Bij groeiaandelen verwacht men dat het bedrijf sterk zal groeien, waardoor de aandelen in waarde zullen stijgen. Bij waarde-aandelen wordt geen grote groei verwacht, maar een stabiele, gestage groei.

Tegenover het lagere rendement bij waarde-aandelen staat ook lager risico. Bedrijven met waarde-aandelen zijn gesettelde bedrijven met een sterke concurrentiepositie. Deze zullen dan ook niet zomaar failliet gaan.

Bedrijven met groeiaandelen zijn daarentegen nog in de opstartfase. Het is niet zeker of die bedrijven inderdaad aan de groeiverwachting gaan voldoen. Ook zijn deze jonge bedrijven vaak nog niet bestand tegen tegenslagen. Daarom is het risico bij groeiaandelen groter.

Overweeg je om aandelen te kopen? Lees onze 8 essentiële tips voor het kopen van aandelen.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.