Wil je maximaal rendement behalen en ben je bereid daarvoor grote risico's te nemen? Dan is zeer offensief beleggen misschien iets voor jou. Deze strategie is gericht op stevige vermogensgroei, maar je moet er wel tegen kunnen dat de waarde van je beleggingen flink kan schommelen, en dat je (een deel van) je inleg kunt verliezen.
In deze blog leggen we uit wat zeer offensief beleggen precies inhoudt, welke kenmerken erbij horen en hoe je deze strategie bij Axento toe kunt passen. Direct meer weten? Download dan onze gratis informatiebrochure.
Wat is zeer offensief beleggen en voor wie is het geschikt?
Zeer offensief beleggen betekent dat je streeft naar een zo hoog mogelijk rendement op je vermogen, en daarbij bereid bent een hoger risico te accepteren dan bij andere beleggingsstrategieën. Het doel is om door middel van een hoog aandelenbelang optimaal te profiteren van marktgroei op de lange termijn.
Bij Axento bestaat het zeer offensieve risicoprofiel standaard uit 95% aandelen en 5% obligaties. Dat zorgt voor een hoog verwacht rendement, maar brengt ook schommelingen in de waarde van je beleggingen met zich mee. Daardoor kun je tijdelijk verlies lijden, zeker op korte termijn.
Zeer offensief beleggen is dan ook niet geschikt voor kortetermijndoelen of geld dat je binnenkort nodig hebt. Omdat de waarde van je beleggingen sterk kan schommelen (volatiliteit), moet je tegen een stootje kunnen. Ook mentaal: veel beleggers maken juist fouten als ze in paniek verkopen tijdens een dip.
Zeer offensief beleggen is dus alleen geschikt als je:
- Een beleggingshorizon van 10 jaar of langer hebt
- Grote koersschommelingen mentaal én financieel kunt verdragen
- Niet in paniek raakt bij tijdelijk verlies
- Alleen belegt met geld dat je echt kunt missen
Twijfel je of deze strategie bij je past? Dan is het verstandig om een adviseur in te schakelen of je vermogen te laten beheren door experts.
Wat zijn de kenmerken van zeer offensief beleggen?
Er zijn geen regels voor hoe een zeer offensief risicoprofiel er precies uit moet zien. Er is dus geen eenduidige samenstelling van producten die alle zeer offensieve profielen aan moeten houden. Daardoor verschillen de profielen per uitgever van elkaar.
Het is dan ook belangrijk om de samenstelling of asset allocatie van het profiel na te gaan. Op die manier weet je precies de mate van offensiviteit. Je staat dan niet voor verrassingen wanneer het risico toch hoger of lager blijkt te zijn.
Ondanks de verschillen zijn er een aantal kenmerken die in alle zeer offensieve profielen terugkomen. Aandelen worden relatief als meer risicovol beschouwd dan obligaties. Een zeer offensief risicoprofiel bestaat daarom bijna alleen maar uit aandelen. Je loopt bij zeer offensief beleggen het hoogste risico. Er wordt bij dit profiel dan ook het hoogste rendement verwacht vergeleken met de andere risicoprofielen.
Hoe werkt zeer offensief beleggen bij Axento?
Voor zeer offensief beleggen kun je natuurlijk bij Axento terecht. Bij ons is de standaard verdeling tussen aandelen en obligaties 95/5 bij een zeer offensief risicoprofiel. Deze verhouding noemen we de strategische asset allocatie.
Er is echter wel bewegingsruimte. Op korte termijn kan het percentage aandelen schommelen tussen de 85% en 100%. Daarbij kan het percentage obligaties variëren tussen 0% en 15%. Een afwijkende allocatie noemen we de tactische asset allocatie.
Het verwachte bruto rendement van een zeer offensief risicoprofiel bij Axento is 6,8%.Wil je meer weten over zeer offensief beleggen en de verschillende profielen bij Axento? Lees dan eens het document Risicoprofielen van Axento en risico's van beleggen op onze website.
Let op dat aan beleggen altijd risico’s verbonden zijn. Bij zeer offensief beleggen loop je een hoog risico om een hoog rendement te behalen. Hierbij kun je ook (een deel van je) vermogen verliezen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
Benieuwd naar de beleggingsaanpak van Axento? Vraag de informatiebrochure aan of neem vrijblijvend contact met ons op voor een adviesgesprek.