Een risicoprofiel (of ‘beleggingsprofiel’) geeft een indicatie van het risico en verwachte rendement van een belegging, beleggingsportefeuille of fonds. Meestal werkt een bank of vermogensbeheerder met drie tot vijf verschillende risicoprofielen, variërend van zeer defensief tot zeer offensief.
Het risicoprofiel geeft een indicatie van het risico dat je met beleggen loopt en welk rendement je mag verwachten. Meestal wordt een risicoprofiel gekenmerkt door een bepaalde verhouding tussen aandelen (hoog risico) en obligaties (laag risico).
Des te meer het risicoprofiel in aandelen belegt, des te groter het risico en hoger het verwachte rendement. Wordt binnen een risicoprofiel verhoudingsgewijs meer in obligaties belegd, dan is het risico en verwachte rendement lager. Geen tijd om te lezen? Kijk dan onze video.
Hoe wordt het risicoprofiel bepaald?
Het risicoprofiel wordt meestal bepaald op basis van een inventarisatie van uw persoonlijke situatie. Zo’n inventarisatie gebeurt op basis van een persoonlijk gesprek en/of een vragenlijst en bestaat uit 4 belangrijke onderwerpen:
- Beleggingsdoel: wat is je beleggingsdoel, beleggingshorizon en welk rendement is hiervoor benodigd?
- Financiële situatie: heb je voldoende vermogen om te beleggen en hoe verhouden jouw inkomsten zich ten opzichte van je uitgaven?
- Risicobereidheid: hoeveel risico kan en wil je nemen met jouw vermogen en welk rendement streef je na?
- Kennis en ervaring: hoe staat het met je kennis en ervaring van beleggen en begrijp je het beleid van je vermogensbeheerder?
Waarom is het risicoprofiel zo belangrijk?
Voordat je start met beleggen is het voor een vermogensbeheerder essentieel om jouw persoonlijke situatie te kennen. Dit wordt in vaktermen ook wel ‘KnowYourCustomer’ genoemd. Naast het feit dat het kennen van je klant in Europese wetgeving is vastgelegd, is het belangrijk om te weten hoeveel risico iemand kan en wil lopen.
Wanneer je bijvoorbeeld belegt voor je pensioen op korte termijn, dan is het onverstandig om hoge risico's te nemen. Heb je helemaal geen doel en streef je naar een zo hoog mogelijk rendement, dan is een hoog risico misschien passend.
Kan het risicoprofiel worden gewijzigd?
Een risicoprofiel kan tussentijds worden gewijzigd. Wanneer je persoonlijke omstandigheden veranderen kan dit invloed hebben op het risicoprofiel. Voorbeelden hiervan zijn gezinsuitbreiding, scheiding of een erfenis.
Aan de andere kant kan het ook zijn dat je meer of minder risico wilt gaan nemen. Ook in dat geval kan het risicoprofiel tussentijds worden gewijzigd, mits dit past bij jouw totale financiële situatie.
Voorbeeld van een risicoprofiel
Axento gebruikt vier verschillende risicoprofielen: Defensief, Neutraal, Offensief en Zeer offensief. Klik op de profielen voor een uitgebreid artikel over dit risicoprofiel.
Benieuwd naar beleggen bij Axento? Download onze informatiebrochure.