Wanneer en hoe vaak moet je herbalanceren?

Stenen die balanceren op een driehoekige steen. Met de zee op de achtergrond

Het risico van je beleggingsportefeuille kan ongemerkt oplopen als je niet tijdig herbalanceert. Wanneer de ene beleggingscategorie beter rendeert dan de andere, dan wordt je portefeuille ‘overwogen’ in die beleggingscategorie. Op die manier ontstaat er scheefgroei en loop je mogelijk meer risico dan je aanvankelijk had gewild. Herbalanceren is hiervoor de oplossing.

Meer lezen over het risicoprofiel bij beleggen?

Klik hier voor meer informatie over de verschillende risicoprofielen bij beleggen.

Wanneer moet je herbalanceren?

Om te bepalen wanneer je moet herbalanceren, heb je drie keuzes: 1) je herbalanceert wanneer je gevoel het je ingeeft, 2) je herbalanceert wanneer de weging van een beleggingscategorie een bepaalde grens heeft bereikt of 3) je herbalanceert periodiek op vaste momenten.

De eenvoudigste, makkelijkste en verstandigste manier is ‘periodiek herbalanceren op vaste momenten’. Op die manier voorkom je dat je de markt op gevoel gaat timen en hoef je ook niet steeds te bewaken of er bepaalde grenzen zijn bereikt (aandelen maximaal 5% overwogen bijvoorbeeld).

Hoe vaak moet je herbalanceren?

Dit is een vraag die veel (professionele) beleggers bezighoudt: hoe vaak moet je herbalanceren? Maandelijks, ieder kwartaal, elk halfjaar of jaarlijks? Om het antwoord op deze vraag te vinden, hebben we een klein onderzoek uitgevoerd. We bekijken de situatie van een belegger die vanaf exact 10 jaar geleden voor 50% in aandelen belegt en voor 50% in obligaties.

We onderzoeken welke frequentie van herbalanceren het beste resultaat oplevert. Voor de aandelenbelegging gebruiken we de Amerikaanse S&,P 500 index en voor de obligatiebelegging 10-jaars Amerikaanse staatsobligaties. Voor deze indexen is de beste data beschikbaar en de uitkomst is goed toepasbaar op andere regio’s. Kosten zijn in dit voorbeeld buiten beschouwing gelaten.

De resultaten van het onderzoek

Om te bepalen welke frequentie van herbalanceren het beste resultaat oplevert, kijken we naar het gemiddelde jaarlijkse rendement (geannualiseerde rendement), de standaarddeviatie (fluctuaties in de portefeuille) en de maximum drawdown (grootste procentuele daling). Hieronder staan de resultaten van de verschillende frequenties.

  • Maandelijks: Het geannualiseerde rendement komt uit op 8,33%, de standaarddeviatie op 6,32% en de maximum drawdown op -7,84%.
  • Kwartaal: Het geannualiseerde rendement komt uit op 8,33%, de standaarddeviatie op 6,32% en de maximum drawdown op -7,82%.
  • Halfjaar: Het geannualiseerde rendement komt uit op 8,36%, de standaarddeviatie op 6,34% en de maximum drawdown op -7,82%.
  • Jaarlijks: Het geannualiseerde rendement komt uit op 8,48%, de standaarddeviatie op 6,40% en de maximum drawdown op -8,14%.

Wat is nu het beste?

Uit de resultaten kan geen duidelijke voorkeur worden opgemaakt voor een van de vier periodes. De resultaten zijn vergelijkbaar. Alleen bij jaarlijkse herbalancering ligt het rendement gemiddeld iets hoger. Daarentegen is ook het risico bij die frequentie het hoogste.

Waar je nog wel rekening mee moet houden, zijn transactiekosten die je betaalt bij je broker of bank. Bij herbalanceren moet je aan- en verkopen uitvoeren om de gewichten van de verschillende beleggingscategorieën weer in lijn te brengen met je uitgangspunten. Voor die transacties betaal je transactiekosten. Aangezien uit het onderzoek geen significante verschillen blijken, lijkt het gezien de transactiekosten dus verstandig om halfjaarlijks of jaarlijks te herbalanceren.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.