Herbalanceren: het vergeten ingrediënt van beleggen

stapel stenen van klein naar groot balancerend op een grote steen

Wanner je start met beleggen, moet je vooraf bepalen hoeveel risico je wilt en kunt lopen. Dit is vastgelegd in het zogenaamde risicoprofiel. Hiermee bepaal je de verdeling tussen meer en minder risicovolle beleggingen zoals aandelen en obligaties. Daarna is het verstandig om niet te vaak aan je beleggingen te sleutelen en je niet van de wijs te laten brengen door flinke stijgingen of dalingen op de beurs.

Meer lezen over het risicoprofiel bij beleggen?

Klik hier voor meer informatie over de verschillende risicoprofielen bij beleggen.


Wat veel beleggers vergeten
Er is echter één belangrijk onderdeel dat veel beleggers uit het oog verliezen, en dat is het herbalanceren van de portefeuille. De beleggingen die het goed doen in een portefeuille krijgen namelijk automatisch een steeds hogere weging. Beleggingen die minder presteren krijgen een steeds lagere weging. Het gevolg: scheefgroei in een portefeuille.

Stel dat je begint met beleggen in 50% aandelen en 50% obligaties. Als de aandelen het dan heel goed doen, kan het zomaar zijn dat die verhouding na een paar maanden 60% aandelen en 40% obligaties is. Het gevolg is dat de weging in aandelen groter is geworden. Hierdoor is je beleggingsportefeuille opeens veel risicovoller dan waarmee je gestart bent.

Periodiek herbalanceren
Door je portefeuille regelmatig te herbalanceren, breng je de verdeling tussen aandelen en obligaties weer terug tot de weging die je in het risicoprofiel hebt vastgelegd. Op deze manier voorkom je te hoge risico’s in je beleggingsportefeuille. Om deze en andere risico’s te beheersen, loont het om je geld te laten beleggen door een professionele vermogensbeheerder.

Axento vermogensbeheer

Axento vermogensbeheer belegt vermogens vanaf €7.500,-. Axento heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB). De mensen achter Axento beheren zo’n 425 miljoen euro. Wil je meer weten? Vraag dan vrijblijvend ons informatiepakket aan.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.