Close-up van een man achter een glazen bol met een stijgende koerslijn erop.

Wat zijn leading indicators en lagging indicators?

De economie staat nooit stil. Deze blijft continu in beweging, via golfbewegingen van de economische cyclus. Dat betekent dus dat de economie kan groeien, maar ook kan krimpen. Voor economen, maar ook voor beleggers, is het belangrijk om een beetje op de hoogte te zijn van de economische trends.

Om een beeld te geven van hoe de economische situatie is, gebruiken zij leading indicators. Deze geven een beeld van hoe de economische situatie er op dat moment uitziet. In dit artikel vertellen we meer over wat leading indicators precies zijn en hoe ze werken.

Meer weten over de economie?

Klik hier voor meer informatie over economische termen met betrekking tot beleggen.

Wat zijn leading indicators?

Simpel gezegd is een leading indicator een hulpmiddel om in kaart te brengen hoe de economie er op een bepaald moment voor staat. Dit laat zien wanneer de economie aan het groeien is, maar ook wanneer er bijvoorbeeld een recessie is. Denk bij leading indicators bijvoorbeeld aan het aantal werkuren in een week, of de Relative Strength Index (RSI).

Leading indicators veranderen voordat de economie zelf verandert, en geven dus een voorspelling. Hier kunnen beleggers en bedrijven dan op inspelen. De veranderingen kunnen betrekking hebben op de hele economie, maar ook op slechts bepaalde sectoren.

Beleggers die gebruik maken van technische analyse, gebruiken vaak leading indicators. Technische analyse kan helpen met het bepalen van het juiste aan- of verkoopmoment van beleggingen. Hierdoor kunnen leading indicators handig zijn voor beleggingen zoals aandelenForex trading en cryptomunten.

Een stijgende beurs kan bijvoorbeeld een indicatie zijn dat de economie gaat groeien. Op kleine schaal kan een leading indicator bijvoorbeeld zijn wanneer de aandelen van één bedrijf stijgen. Wanneer diensten of producten van een bepaald bedrijf populair worden, kan dat betekenen dat aandelen van bedrijven uit dezelfde sector ook populairder gaan worden.

Leading indicators worden vooral in de Verenigde Staten gebruikt en worden daar echt als graadmeter van de economische groei gebruikt, maar ook in Nederland kun je ze gebruiken.

Voorbeelden van leading indicators

Om economische trends te voorspellen is er een overzicht gemaakt van de belangrijkste leading indicators. Leading indicators kunnen verschillende dingen zijn. Hieronder een lijstje met een aantal voorbeelden van leading indicators:

 • Bruto Binnenlands Product (BBP)
 • Geldvoorraad (Federale Reserve)
 • Consumentenprijsindex
 • Producentenprijsindex
 • Consumentenvertrouwen onderzoek
 • Statistieken over werkgelegenheid
 • Detailhandel en de verkoop van voedsel
 • Starters op de woningmarkt
 • Verkoop van productie- en handelsvoorraden
 • Relative Strength Index (RSI)
 • S&P 500 Index

De kapitaalmarkt zelf kan dus ook als leading indicator worden gezien. Het is wel belangrijk om te onthouden dat het slechts indicaties zijn en dat je dus niet zeker kunt zijn van het resultaat.

Wat zijn lagging indicators?

Naast leading indicators zijn er ook nog lagging indicators. Lagging indicators geven een inzicht in de historische gegevens van de economie, zij beschrijven trends uit het verleden. Lagging indicators doen dus het tegenovergestelde van leading indicators. Voorbeelden van lagging indicators zijn de omzet en winst van een bedrijf.

Lagging indicators zijn handig om getallen te vergelijken. Zo kan gemakkelijk de omzet van bedrijven binnen een bepaalde sector met elkaar worden vergeleken.

Een nadeel van een lagging indicator is dat deze pas laat inzicht geven in een situatie. Doordat ze trends uit het verleden beschrijven kan er niet op tijd worden gereageerd. Dit kan bij bedrijven zorgen voor omzetverlies. Ook kan dit bij beleggers zorgen voor negatieve rendementen.

Voorbeelden van lagging indicators

Net als leading indicators, kunnen lagging indicators verschillende vormen aannemen. Hieronder een lijstje met voorbeelden van lagging indicators:

 • Werkloosheidscijfers
 • De verhouding tussen de verkoop van productie- en handelsvoorraden
 • De verandering in arbeidskosten per product
 • Het premietarief bij banken
 • Het dollar volume van uitstaande leningen
 • De verhouding tussen uitstaande kredieten en inkomens
 • De verandering in het consumentenprijsindexcijfer

Je ziet dus dat lagging indicators pas veranderen nadat de economie is veranderd. Om het extra te verduidelijken: neem bijvoorbeeld de werkloosheidscijfers. De werkloosheid neemt na een crisis pas af nadat de economie weer is gaan groeien.

Coincident indicators?

Naast leading en lagging indicators, is er nog een vorm van indicatoren die vertellen wat op dit moment de stand van zaken in de economie is. Dat zijn coincident indicators. Die laten nagenoeg real-time zien hoe de economie ervoor staat. Denk bijvoorbeeld aan je persoonlijke inkomen. Hogere inkomens betekenen meestal dat het goed gaat met de economie.

Leading en lagging indicators en technische analyse

Zoals hierboven ook al werd benoemd, worden technische analyse en de indicatoren vaak samen gebruikt. Bij technische analyse worden namelijk bepaalde hulpmiddelen ingezet en dat kunnen leading of lagging indicators zijn.

Zowel leading als lagging indicators hebben voor- en nadelen bij technische analyse. Zo lijken leading indicators op het eerste gezicht de betere keuze. Die voorspellen namelijk de toekomstige trends. Het probleem is dat deze voorspelling ook misleidend kan zijn. Beleggers die leading indicators niet betrouwbaar genoeg vinden, noemen deze dan ook vaak misleading indicators.

Lagging indicators worden vaak betrouwbaarder gevonden, maar ook die hebben nadelen. Bij lagging indicators is het grootste nadeel de vertraagde reactie op marktbewegingen: je weet pas wat de situatie is, als het al is gebeurd.

Conclusie

Leading en lagging indicators zijn belangrijke indicatoren in de financiële wereld. Ze maken het makkelijker om gegevens te interpreteren. Ook wanneer je bijvoorbeeld kijkt naar de economische prestaties van bepaalde landen, kunnen de leading en lagging indicators handig zijn.

Het belangrijkste is dat je altijd onthoudt dat het indicaties zijn, en dat ze dus geen zekerheid kunnen bieden over wat de economie gaat doen. Gebruik dus altijd meerdere indicatoren, en ga nooit volledig van die indicatoren uit. 


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.