Skip to main content
Open een rekening

6 mei 2010 is een dag die bij veel beleggers in het hoofd gebrand zit. De Dow Jones-index zakte toen met ongeveer 1.000 punten in slechts 5 minuten. 

Miljarden dollars aan beurswaarde verdampten in een kleine periode. Naast de Dow Jones-index, gingen andere grote beurzen ook achteruit. Zo’n snelle, diepe daling wordt ook wel een flash crash genoemd. 

Wat is een flash crash eigenlijk? In dit artikel vertellen we hoe een flash crash wordt veroorzaakt en zo’n crash werkt. Ook bespreken we of het kan leiden tot een recessie en geven we een kleine uitleg over de grote flash crash van 6 mei 2010. 

Hoe wordt een flash crash veroorzaakt?

Als transacties kort op elkaar worden uitgevoerd en dit resulteert in het verliezen (en herstellen) van miljarden euro’s binnen minuten of seconden, wordt het een flash crash genoemd.
 
Je kunt inmiddels ook spreken van een flash crash als er korte, heftige koersdalingen ontstaan als gevolg van algoritmes. Er kan een kettingreactie ontstaan als deze algoritmes van slag raken door onverwachte gebeurtenissen. Zo kunnen er wel miljarden euro’s in een paar minuten verdampen. 

Werking flash crash

Een flash crash wordt vaak veroorzaakt door algoritmes van computerhandel programma's. Dit komt door een groot aantal transacties in een korte periode. Maar computerhandel programma's kunnen deze crashes versterken. 

Deze computerhandel programma's, ook wel bots genoemd, maken gebruik van algoritmes. Deze algoritmes reageren op afwijkingen op de beurs. Deze bots merken gelijk wanneer er veel verkoop - of kooporders plaatsvinden in een korte periode en zullen automatisch reageren door alles te verkopen om te voorkomen dat er verdere verliezen gemaakt zullen worden.

Kan een flash crash voor een recessie zorgen?

Een recessie wordt grotendeels veroorzaakt door wantrouwen in de economie. Als een flash crash wat langer duurt, kan dit wantrouwen aanwakkeren. Als dit wantrouwen niet hersteld wordt, kan dit tot een recessie leiden. 

Dit komt overigens niet vaak voor. Een flash crash zelf wordt namelijk veroorzaakt door een technische storing en niet door wantrouwen. 

Flash crash 6 mei 2010

Op 6 mei 2010 openden de Amerikaanse beurzen aanzienlijk lager. Er was sprake van een bezorgdheid over de Griekse schulden en men vreesde dat deze situatie zou verspreiden over de rest van Europa. 

Het gebeurde om 14:42 uur. De Dow Jones zakte met meer dan 300 punten en in slechts vijf minuten daarna resulteerde een crash van wel 600 punten, wat zelfs 1000 punten werd op dezelfde dag

De crash duurde niet lang, want om 15:07 uur slaagde de markt erin om binnen vijf minuten met 600 punten te stijgen. 

Naast de Dow Jones, was de S&P 500 ook de dupe van deze crash. Deze index daalde met 10%. 

Navinder Sarao

Navinder Sarao was medeverantwoordelijk voor de flash crash op 6 mei 2010.

Sarao zou via een aangepaste computer grote verkooporders hebben geplaatst, zodat prijzen omlaag gingen. Hierop volgde dat hij deze verkooporders annuleerde en aandelen kocht tegen deze lagere prijzen. Dit heeft hij vijf jaar gedaan, uiteindelijk heeft hij hier ongeveer 40 miljoen dollar (36 miljoen euro) mee verdiend. 

Deze manier van manipulatie wordt ook wel spoofing genoemd. Hiermee was hij in staat om winst te maken met echte koop- of verkooporders. Dit omdat de prijs snel daalde of steeg. Spoofing is illegaal in Amerika. 

Hij ergerde zich aan bots, die sneller waren dan de gewone mensen. Om deze bots tegen te gaan, maakte hij een programma dat in staat was om tegen bots op te boksen.

Dit systeem resulteerde in een enorm succes voor Sarao. Hij verdiende soms wel 900.000 dollar per dag. hij zette steeds meer geld in. Op de dag van de flash crash had hij voor maar liefst 200 miljoen dollar aan spoofing orders uitstaan. 

Na een aantal jaar kwamen de daden van Sarao aan het licht. Oorspronkelijk hing hem een celstraf boven het hoofd maar de Amerikaanse aanklager kwam met een voorstel.

Sarao moest meewerken aan verdere onderzoeken naar marktmanipulatie en kreeg een boete van 13 miljoen dollar. Dit pleitte hem schuldig. Eén jaar lang huisarrest was het gevolg. Daarnaast moest hij de toezichthouder nog 1 miljoen dollar betalen.