Wat betekenen de termen hausse en baisse?

Wat betekenen de termen hausse en baisse?

Wat kun je lezen in dit artikel:

Wanneer je het een en ander over beleggen leest, zul je de termen hausse en baisse tegenkomen. Deze Franse termen zullen misschien wat onbekend in de oren klinken, maar veel mensen zullen onbewust toch weten wat de termen betekenen.

In dit artikel bespreken we wat de termen betekenen en welke andere (bekendere) benamingen erbij horen.

Hausse betekenis

Een hausse is een ander woord voor stierenmarkt (bull market). Het sentiment op de beurs is gedurende een langere positief: de koersen stijgen en beleggers zijn optimistisch over de toekomst. 

De hausse is ook wel het overspannen hoogtepunt in de conjunctuur. Een voorbeeld hiervan was de internetzeepbel in de late jaren ‘90 tot 2000, die in het voorjaar van 2000 knapte, waardoor de koersen instortten.

Baisse betekenis

Een baisse is een ander woord voor berenmarkt (bear market). Het sentiment op de beurs is gedurende een langere periode negatief: de koersen dalen en beleggers zijn pessimistisch over de toekomst. 

Tijdens zo’n periode zijn veel (beginnende) beleggers geneigd om hun beleggingen te verkopen: zij willen op deze manier voorkomen nog meer verlies te lijden. Door op zo’n moment je beleggingen te verkopen, accepteer je echter je verlies. Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst, maar kan ons wel een indicatie geven. Het verleden laat ons zien dat koersen uiteindelijk altijd weer herstellen, al kan dat een langere periode duren. 

Ervaren beleggers zien zo’n periode als een mooi moment om extra beleggingen aan te kopen. Zij verwachten dat de koersen in de toekomst weer zullen stijgen en zien dit als een goedkoop moment om aandelen of andere producten te kopen.


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.