Een boze stier en beer staan tegenover elkaar, met een wereldbol op de achtergrond waar een rode stijgende pijl op staat

Wat betekenen de termen hausse en baisse?

Wat kun je lezen in dit artikel:

Wanneer je het een en ander over beleggen leest, zul je de termen hausse en baisse tegenkomen. Deze Franse termen zullen misschien wat onbekend in de oren klinken, maar veel mensen zullen onbewust toch weten wat de termen betekenen.

In dit artikel bespreken we wat de termen betekenen en welke andere (bekendere) benamingen erbij horen.

Meer weten over de economie?

Klik hier voor meer informatie over economische termen met betrekking tot beleggen.

Hausse betekenis

Een hausse is een ander woord voor stierenmarkt (bull market). Het sentiment op de beurs is gedurende een langere positief: de koersen stijgen en beleggers zijn optimistisch over de toekomst. 

De hausse is ook wel het overspannen hoogtepunt in de conjunctuur. Een voorbeeld hiervan was de internetzeepbel in de late jaren ‘90 tot 2000, die in het voorjaar van 2000 knapte, waardoor de koersen instortten.

Baisse betekenis

Een baisse is een ander woord voor berenmarkt (bear market). Het sentiment op de beurs is gedurende een langere periode negatief: de koersen dalen en beleggers zijn pessimistisch over de toekomst. 

Tijdens zo’n periode zijn veel (beginnende) beleggers geneigd om hun beleggingen te verkopen: zij willen op deze manier voorkomen nog meer verlies te lijden. Door op zo’n moment je beleggingen te verkopen, accepteer je echter je verlies. Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst, maar kan ons wel een indicatie geven. Het verleden laat ons zien dat koersen uiteindelijk altijd weer herstellen, al kan dat een langere periode duren. 

Ervaren beleggers zien zo’n periode als een mooi moment om extra beleggingen aan te kopen. Zij verwachten dat de koersen in de toekomst weer zullen stijgen en zien dit als een goedkoop moment om aandelen of andere producten te kopen.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.