De economie kent altijd goede en slechte jaren. De economie werkt in een golfbeweging en die gaat telkens op en neer. Deze beweging op lange termijn noemen we de economische cyclus. In dit artikel leggen we uit hoe deze precies werkt en bespreken we of het zin heeft om van de cyclus uit te gaan.
Definitie economische cyclus
De economische cyclus is een cyclus die bestaat uit periodes van economische groei en economische neergang. Deze periodes zijn afhankelijk van de conjunctuur. De conjunctuur is de golfbeweging in de economische activiteit op korte termijn. De achtereenvolgende golven vormen uiteindelijk een cyclus. Eén van de mogelijke cycli van conjunctuurbewegingen is de Kondratieffcyclus. In deze zeer lange termijn cyclus worden de fasen ingedeeld in de vier seizoenen.
Uit welke fasen bestaat de economische cyclus?
De economische cyclus bestaat uit vier fasen, die wisselen elkaar telkens af. De ene conjunctuurbeweging gaat uit van een langere termijn dan de andere, en ook niet elke conjunctuurbeweging wordt door iedereen aanvaard. Over het algemeen is dit de cyclus die wordt beschreven:
Economische expansie
Dit is de eerste fase van de economische cyclus. De economie groeit en de werkloosheid neemt af. Ondernemers zijn bereid veel geld te investeren in deze periode. Vaak gaat de expansie gepaard met stijgende rentes en inflatie. Daardoor worden obligaties vaak minder aantrekkelijk. Aandelen binnen de technologiesector en grondstoffen worden populairder.
Recessie
De tweede fase van de cyclus is de recessie. Nadat de piek bereikt is, neemt de groei af. De vraag naar producten neemt af en dat zorgt voor een toenemend gevoel van onzekerheid. Hierdoor zijn mensen sneller geneigd te gaan sparen.
Crisis
De derde fase van de economische cyclus is een crisis. Deze wordt gekenmerkt door een krimpende economie. Op de langere termijn zorgt dit voor veel ontslagen, waardoor de werkloosheid toeneemt. Er zullen bedrijven omvallen. Wanneer bedrijven failliet gaan, heb je als obligatiehouder eerder recht op uitbetaling van resterende middelen dan wanneer je aandeelhouder bent. Hierdoor dalen koersen van bedrijfsobligaties op zo’n moment minder hard dan aandelenkoersen.
Economisch herstel
De vierde en laatste fase van de economische cyclus is de fase van herstel. De economie heeft zijn dieptepunt bereikt en begint vervolgens weer langzamerhand te groeien. De rente zal niet verder dalen en de inflatie neemt ook zachtjes aan weer toe. Beleggen zal over het algemeen meer rendement opleveren dan de rente bij sparen.
De economische cyclus en beleggen
De economische cyclus is een theoretische benadering van de werkelijkheid. De economie blijft echter onvoorspelbaar en zal zich in de praktijk echt niet precies houden aan de fasen die worden beschreven.
In theorie is het daarom handig om te kijken naar de cyclus, maar in de praktijk zal het niet precies zo gaan. Men zegt daarom dat je je beter niet kunt afvragen wanneer er een recessie komt, maar wat voor recessie er komt: hier kun je als belegger dan beter op inspelen.
Wanneer het lange tijd goed gaat met de economie, zijn beleggers vaak meer optimistisch. Dan stijgen de koersen. Dit noemen we een bull market. Door je beleggingen vast te houden kun je profiteren van het optimistische sentiment. Voor sommige beleggers die op zo’n moment in willen stappen, kan dit echter een teken zijn om juist niet in te stappen, zij zijn bang dat ze instappen op het hoogtepunt en dat de koersen hierna alleen nog maar zullen dalen.
Bij een bear market zijn beleggers negatief. De koersen dalen. Toch kun je je verlies beperken, door bijvoorbeeld een stop loss order in te voeren. Sommige beleggers kunnen zelfs profiteren van een bear market, door short te gaan. Dit is echter niet weggelegd voor de beginnende belegger. Er zijn ook aandelen die tegen de koers ingaan, die doen het vaak ook goed tijdens een bear market. Deze aandelen noemen we anti-cyclische aandelen.
Kortom, er zijn voor elke periode wel voor- en nadelen om te gaan beleggen. De beste manier om problemen te voorkomen is door periodiek te beleggen en door te spreiden. Zo hoef je niet te twijfelen over het beste instapmoment en ben je niet meteen al je geld kwijt als een bepaald (soort) belegging in waarde zakt.
Benieuwd naar hoe Axento jou kan helpen bij periodiek beleggen? Download dan onze informatiebrochure of neem contact met ons op voor een gratis adviesgesprek.