Kampvuur met voeten van mensen en een picknickmand

Wat is de FIRE-beweging?

FIRE staat voor Financial Independence Retire Early. Het is een beweging die de laatste jaren flink is gegroeid, in zowel de Verenigde Staten als in Nederland. In dit artikel leggen we uit hoe de beweging is ontstaan en wat het doel van de beweging is.

Meer algemene tips blogs lezen?

Klik hier voor meer algemene tips blogs.

Hoe is FIRE ontstaan?

De basis van de FIRE-beweging wordt gevormd door twee boeken, Your Money or Your Life (1992) en Early Retirement Extreme (2010). In deze boeken wordt geschreven over hoe je met een minimalistische leefwijze en inkomen vergaard met investeringen, financiële onafhankelijkheid kunt bereiken.

Naast boeken hebben social media ook een belangrijke rol gespeeld in het ontstaan van de FIRE-beweging. Er worden steeds meer blogs geschreven over de beweging en er zijn een hoop podcasts te beluisteren. Hierdoor wordt de beweging steeds bekender, ook in Nederland.

FIRE financieel onafhankelijkheid

Het belangrijkste uitgangspunt van de beweging is het bereiken van financiële onafhankelijkheid. Dit punt wordt bereikt wanneer er met investeringen genoeg geld wordt verdiend om al je uitgaven te dekken. Omdat iedereen anders leeft, is dat moment voor iedereen anders. In Nederland geldt de vuistregel dat je 25 keer een jaarsalaris nodig hebt om financieel onafhankelijk te zijn.

Wanneer je dit punt hebt bereikt, kun je ervoor kiezen om door te werken of om eerder met pensioen te gaan. Het doel is dat je die keuze zelf kunt maken, in plaats van dat je móét werken omdat je het geld nodig hebt.

Om deze doelen te realiseren, moet je over een hoop uithoudingsvermogen beschikken. Het streven is om jaarlijks minstens 50% van je inkomsten te investeren. Dit kan op verschillende manieren gedaan worden. 

Je kan bijvoorbeeld je hypotheek aflossen om zo meer financiële vrijheid te creëren. Een andere optie is beleggen. Ook gaat men liever geen schulden aan, en worden liever tweedehands aankopen gedaan in plaats van nieuwe aankopen.

In 4 stappen FIRE

Het is voor mensen met een goedbetaalde baan waarschijnlijk makkelijker om FIRE te worden, maar ook voor mensen met een modaal inkomen is het haalbaar.

De FIRE-methode staat er namelijk voor dat je slimmer en bewuster met geld omgaat, om daar vervolgens het verschil mee te maken. 

Hieronder bespreken we vier stappen die je kunt ondernemen om FIRE te worden.

Maak een doel

Financieel onafhankelijk zijn betekent voor iedereen iets anders. De een wil misschien eerder stoppen met werken, de ander wil mooie reizen maken.

Vraag dus eerst aan jezelf: wanneer wil ik FIRE zijn en wat wil ik ermee bereiken? Als je een concreet doel voor ogen hebt, is het gemakkelijker om gefocust te blijven.

Zet je inkomsten en uitgaven op een rijtje

Het is altijd een goed idee om te kijken wat er binnenkomt en weer uitgaat. Kijk eens kritisch naar wat je in een maand uitgeeft. Neem hierbij alles mee: ook de etentjes, kleding en andere uitgaven.

Kijk waar je kunt besparen

Bij de vorige stap heb je alle inkomsten en uitgaven op een rijtje gezet. Neem deze lijst eens door en bepaal waar je kunt besparen. Misschien heb je abonnementen op tijdschriften of streamingdiensten waar je geen gebruik van maakt, deze kun je dan stopzetten.

Ook kun je besparen op etentjes of uitstapjes. Je hoeft hier uiteraard niet helemaal mee te stoppen, maar probeer er geen wekelijkse gewoonte van te maken.

Met meer inkomen kun je sneller FIRE worden. Wanneer je loonsverhoging krijgt is het bijvoorbeeld verstandig om je extra inkomen ook apart te zetten, in plaats van er meer van te kopen. 

Verder kun je zorgen voor een passief inkomen. Lees daar meer over in ons artikel: Hoe kun je passief inkomen genereren?

Beleggen om FIRE te worden

Het idee van FIRE worden is om het geld dat je overhoudt nadat je alles op een rijtje hebt gezet, slim te investeren. Vroeger loonde het nog om dit apart te zetten op een spaarrekening, maar tegenwoordig is de rente zo laag dat je je vermogen hier niet mee kunt laten groeien.

Mensen die FIRE zijn beleggen het overgebleven geld. Met beleggen heb je een grotere kans op rendement. Het streven is 25% van hun maandelijkse inkomen beleggen, of meer. 

Beleggen kan op verschillende manieren. Zo kun je beleggen in aandelen, obligaties, fondsen, ETF’s, opties, vastgoed, grondstoffen, crypto en meer. Je kunt dit zelf doen, daarvoor heb je tijd, kennis en ervaring nodig. 

Heb je geen tijd, kennis of ervaring? Dan kun je je geld ook laten beleggen door een vermogensbeheerder. Zo wordt alles voor jou geregeld en heb jij er geen omkijken naar. 

Let op: Elke belegging in financiële instrumenten brengt risico’s met zich mee. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Door genoeg spreiding in je beleggingsportefeuille te houden en te beleggen voor de lange termijn kun je het risico laag houden.

Fire berekenen

Er bestaat geen standaard bedrag om FIRE te worden. Iedereen leeft anders en heeft andere mogelijkheden om inkomen te vergaren.

Wel is er een vuistregel om te bepalen hoeveel geld je nodig hebt om FIRE te worden. Dat kun je zo berekenen:

Jaarlijkse uitgaven x 25 = bedrag om FIRE te worden.

Let wel, bij deze berekening wordt uitgegaan van een minimaal rendement van 4% op je investeringen.

Zie in de tabel hieronder hoe dat eruit ziet met maandelijkse uitgaven van €2.500

Vuistregel FIRE
Maandelijkse uitgaven €2.500
Jaarlijkse uitgaven 12 x €2.500 = €30.000
Nodig om FIRE te worden 25 x €30.000 = €750.000
4% rendement 4% x €750.000 = €30.000

Is FIRE iets voor mij?

De leefwijze van FIRE is niet voor iedereen weggelegd. Doordat je veel inkomen apart zet, moet je minimalistisch leven. Veel mensen onderschatten dit of weten van tevoren al dat dit niet bij hun leefstijl past. 

Je kunt natuurlijk ook beleggen zonder FIRE als doel te hebben, maar gewoon voor een aanvullend pensioen of een appeltje voor de dorst. 

Bij Axento kun je je geld al laten beleggen vanaf €7.500. We bepalen samen met jou welk risico je wilt lopen en nemen al het werk voor je uit handen.

Wil je meer weten over beleggen bij Axento vermogensbeheer? Vraag dan hieronder onze brochure aan of neem vrijblijvend contact met ons op.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.