de zon met alle planeten

Wat is de core-satellitestrategie bij beleggen?

Veel professionele beleggers maken gebruik van zogenaamde core-satellite strategie bij het inrichten van de beleggingsportefeuille. In dit artikel leggen we precies uit wat het is en hoe het werkt. 

Meer algemene tips blogs lezen?

Klik hier voor meer algemene tips blogs.

Wat houdt de methode in?

De core-satellite strategie betekent dat je een portefeuille inricht met een stabiele en solide basisbelegging (core), met daar omheen een aantal kleinere, vaak afwijkende en risicovollere beleggingen (satellites).

De core bestaat meestal uit een breed gespreide basisbelegging. Denk hierbij aan een wereldwijd gespreide ETF of een indexfonds. Meestal heeft de core-positie een weging van 60 tot 80 procent van de portefeuille.

De satellites bestaan uit alternatieve posities of strategieën. Denk aan kortlopende beleggingen, speculatieve beleggingen, opties of een belegging in een bepaald land, thema of sector.

Core beleggingen

Wie serieus vermogen wil opbouwen voor de lange termijn, moet voorzichtig te werk gaan. Daarom is het belangrijk een goede en stabiele basis in je portefeuille te hebben. Dat is precies waar de core voor bedoeld is.

Voorbeelden van core beleggingen zijn een mixfonds met daarin obligaties en aandelen, een belegging in de MSCI World Index of een staatsobligatiefonds. De verhouding tussen aandelen en obligaties in je core is afhankelijk van je risicoprofiel. Zorg er in ieder geval voor dat je core goed gespreid is.

Satellite beleggingen

Met de satellites kun je wat meer risico nemen en alternatieve strategieën opnemen in je portefeuille. Omdat je al een stabiele basis hebt, kun je met de satellites proberen om wat extra rendement te genereren door meer risico te nemen.

Voorbeelden van satellite beleggingen zijn opties en turbo’s, themafondsen, sectorfondsen, of short producten. Het doel van de satellites is vaak om net wat extra rendement te halen door in wat risicovollere producten te beleggen. Die speelruimte heb je doordat het grootste deel van je portefeuille een goed gespreide en stabiele core heeft.

Bekijk video Wat is de core-satellitestrategie bij beleggen?

Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.