Kinderen die al vroeg leren omgaan met geld hebben later hun financiën beter op orde. Uit onderzoek blijkt dat van iedereen die als kind al heeft geleerd hoe met geld om te gaan, zo’n 84% als volwassene meer spaart. Aan jou als ouder dus de taak om je kind voor te bereiden op financiële zelfstandigheid, maar hoe pak je dit aan? In dit artikel zullen wij je een aantal tips geven.
Tip 1: Geef je kind zakgeld
Wanneer je kind op een leeftijd komt waar hij verschillende munten en bankbiljetten kan herkennen, is het een goed moment om te beginnen met zakgeld. Je kunt zelf beslissen vanaf welke leeftijd je hiermee start. De meeste ouders starten met het geven van wekelijks zakgeld op de leeftijd van 5 jaar.
Wanneer je zakgeld aan je kinderen geeft, kunnen zij met geld leren omgaan. Zo leren zij meer over de waarde van geld. Door contant geld te geven zien zij ook wat ze nog te besteden hebben, hierdoor zullen ze letterlijk zien hoe het bedrag groter of kleiner wordt.
Tip 2: Bepaal de hoogte van het zakgeld
Hoeveel zakgeld je geeft, ligt aan de financiële situatie van het gezin en hoeveel je kind van dit zakgeld moet gaan betalen. Als het alleen voor kleine dingen is, is een paar euro per week al genoeg. Maar wanneer je kind er meer van moet betalen zal dit bedrag ook hoger moeten zijn. Wanneer je kind wat ouder wordt is het gebruikelijk om het zakgeld te veranderen naar een hoger bedrag per maand.
Bij het bepalen van het bedrag kun je je kind erbij betrekken. Zo weet je kind ook wat hij of zij krijgt en hoe dit is besloten. Het is verstandig om het zakgeld op een vast moment te geven, zo weet het kind waar het aan toe is en kan zo uitkijken naar het volgende zakgeld moment.
Tip 3: Laat je kind fouten maken
Leren omgaan met geld betekent vaak dat er fouten gemaakt worden, vooral bij kinderen. Veel ouders willen voorkomen dat hun kind een miskoop doet, maar het is juist leerzaam als je kind een keer spijt krijgt van zijn of haar aankoop. Door een miskoop kan je kind leren welke dingen echt nodig zijn en dingen die ze graag willen. De volgende keer zal je kind beter nadenken of hij of zij iets wel of niet gaat kopen.
Tip 4: Leer je kind sparen
Door elke week een klein bedrag te geven leert je kind dat het moet sparen voordat zij een grotere uitgave kunnen doen. Door te sparen leert je kind dat niet alles direct te koop is. Probeer samen met je kind een realistisch spaardoel voor ogen te houden, iets dat je na een paar weken sparen kunt kopen. Bekijk regelmatig samen hoeveel er al gespaard is en hoelang het nog duurt voordat je kind iets kan kopen.
Tip 5: Geef voorbeelden in de praktijk
Door je kind geld te laten sparen kunnen ze met dit geld gaan winkelen. Laat ze met hun contante geld door de winkel lopen en dingen kopen van hun eigen zakgeld. Laat ze binnen het budget blijven zodat ze leren dat ze niet alles kunnen kopen.
Tip 6: Laat je kind eens bij jou lenen
“Geld lenen kost geld”. Het is belangrijk om dit ook aan je kind door te geven. Later zal je kind ook te maken krijgen met het lenen van geld, bijvoorbeeld in de vorm van een studieschuld. Door je kind bij jou te laten lenen en hem het daarna ook laten aflossen, zal je kind leren dat alles uiteindelijk terugbetaald moet worden.
Tip 7: Open een bankrekening voor je kind
Het openen van een bankrekening is ook een goede oefening voor je kind. Door bijvoorbeeld verjaardagsgeld te storten op de bankrekening ziet je kind dit bedrag ook oplopen. Je kunt je kind leren omgaan met een eigen rekening, een pincode en een eigen bankpasje. Zo zien zij dat ze ook zo geld kunnen sparen en ook leren zij veilig omgaan met hun pincode en bankpasje.
Door al vroeg te beginnen met sparen op een bankrekening of spaarrekening kunnen zij in de toekomst ook beter sparen en leren zij de waarde van geld kennen op een andere manier.
Beleggingsrekening openen voor je kind
Het is ook een mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen voor je kind. Bij Axento Vermogensbeheer bieden wij duurzaam vermogensbeheer vanaf een instapbedrag van € 7.500.
Daarbij kun je bij Axento periodiek beleggen zonder transactiekosten. Je kunt dus bijvoorbeeld elke maand een bedrag storten op de beleggingsrekening van je kind. Dit bedrag beleggen wij automatisch mee met de rest van de portefeuille, zonder extra kosten.
Door te beleggen kun je je vermogen exponentieel laten groeien door het rendement-op-rendement effect. Beleggen kan hierdoor op lange termijn meer rendement opleveren dan sparen.
Als je meer wilt weten over het openen van een beleggingsrekening voor je kind, lees dan ons artikel: Zo begin je met beleggen voor je kind. Of neem vrijblijvend contact met ons op.
Voor meer informatie over beleggen: download onze informatiebrochure of neem contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek!