Pijlen door elkaar die wijzen naar rondjes op een krijtbord

Het gebruik van correlatie bij beleggen

In de statistiek is correlatie een veelgebruikt begrip. Maar dit begrip wordt ook bij beleggen gebruikt. Wat bedoelen we met correlatie als we het over beleggen hebben? In dit artikel leggen we je er alles over uit. 

Meer algemene tips blogs lezen?

Klik hier voor meer algemene tips blogs.

Wat is de betekenis van correlatie?

De correlatie geeft de samenhang tussen twee variabelen weer. Bij beleggen wordt hierbij meestal gekeken naar de relatie tussen aandelen en obligaties. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken hoe obligatiekoersen reageren op stijgende of dalende aandelenkoersen. De samenhang tussen de variabelen wordt uitgedrukt in de correlatiecoëfficiënt, een getal tussen 1,0 en -1,0. We kunnen spreken van een positieve, negatieve of geen correlatie. 

Een positieve correlatie houdt in dat wanneer de koersen van aandelen stijgen, obligatiekoersen ook stijgen. Zo geeft een correlatie van +0,5 aan, dat wanneer aandelenkoersen met 2% stijgen, obligatiekoersen met 1%, de helft, omhoog gaan. 

Een negatieve correlatie geeft aan dat wanneer aandelenkoersen stijgen, obligatiekoersen dalen. Een correlatie van -1,0 betekent dat wanneer aandelenkoersen met 2% stijgen, obligatiekoersen met 2% dalen. 

Wanneer er geen correlatie is, geeft dit aan dat er geen relatie is tussen de bewegingen van aandelen en obligaties. Wanneer aandelenkoersen stijgen, dan heeft dat geen invloed op obligatiekoersen. Een negatieve correlatie wordt aangegeven als 0. 

De correlatie binnen een portefeuille

Door de correlatie binnen een beleggingsportefeuille te bepalen, wordt de standaarddeviatie berekend. De standaarddeviatie is een maatstaf voor de volatilieit en de mate van risico van een belegging

Door beleggingen zo te spreiden dat je een gunstige correlatie hebt binnen je portefeuille, kun je het risico verminderen. Dit kan bij een correlatie die richting -1,0 gaat. Bij een correlatie van -1,0 zal de ene beleggingscategorie het verlies van de andere precies compenseren. Het volledig uitsluiten van risico is niet haalbaar. 

De correlatie speelt een belangrijke rol binnen de moderne portefeuilletheorie


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.