Skip to main content
Open een rekening

In de statistiek is correlatie een veelgebruikt begrip. Maar dit begrip wordt ook bij beleggen gebruikt. Wat bedoelen we met correlatie als we het over beleggen hebben? In dit artikel leggen we je er alles over uit. 

Wat is de betekenis van correlatie?

De correlatie geeft de samenhang tussen twee variabelen weer. Bij beleggen wordt hierbij meestal gekeken naar de relatie tussen aandelen en obligaties. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken hoe obligatiekoersen reageren op stijgende of dalende aandelenkoersen. De samenhang tussen de variabelen wordt uitgedrukt in de correlatiecoëfficiënt, een getal tussen 1,0 en -1,0. We kunnen spreken van een positieve, negatieve of geen correlatie.

Een positieve correlatie houdt in dat wanneer de koersen van aandelen stijgen, obligatiekoersen ook stijgen. Zo geeft een correlatie van +0,5 aan, dat wanneer aandelenkoersen met 2% stijgen, obligatiekoersen met 1%, de helft, omhoog gaan.

Een negatieve correlatie geeft aan dat wanneer aandelenkoersen stijgen, obligatiekoersen dalen. Een correlatie van -1,0 betekent dat wanneer aandelenkoersen met 2% stijgen, obligatiekoersen met 2% dalen.

Wanneer er geen correlatie is, geeft dit aan dat er geen relatie is tussen de bewegingen van aandelen en obligaties. Wanneer aandelenkoersen stijgen, dan heeft dat geen invloed op obligatiekoersen. Een negatieve correlatie wordt aangegeven als 0. 

De correlatie binnen een portefeuille

Door de correlatie binnen een beleggingsportefeuille te bepalen, wordt de standaarddeviatie berekend. De standaarddeviatie is een maatstaf voor de volatilieit en de mate van risico van een belegging.

Door beleggingen zo te spreiden dat je een gunstige correlatie hebt binnen je portefeuille, kun je het risico verminderen. Dit kan bij een correlatie die richting -1,0 gaat. Bij een correlatie van -1,0 zal de ene beleggingscategorie het verlies van de andere precies compenseren. Het volledig uitsluiten van risico is niet haalbaar.

De correlatie speelt een belangrijke rol binnen de moderne portefeuilletheorie