koers van beurs getekend met rode pijl erbij. En een punt van rood potlood.

Wat is negatieve spaarrente?

De spaarrente is al een hele tijd sterk aan het dalen. Rentes van 0,03% en 0,02% zijn tegenwoordig geen uitzondering meer. De negatieve spaarrente komt dichterbij, maar wat houdt dit precies in en waar wordt dit door veroorzaakt?

Meer actuele tips blogs lezen?

Klik hier voor meer actuele tips blogs.

Wat is een negatieve spaarrente?

Een negatieve spaarrente betekent dat jijzelf moet betalen voor jouw spaargeld dat je hebt staan bij de bank. In plaats van dat jij rente over je spaargeld ontvangt, betaal jijzelf deze rente. Dit is in Nederland nog net niet het geval. Hieronder een overzicht met de huidige spaarrentes:

Basis % Max% Aanbieder Naam product
0,03% 0,03% Rabobank Rabo Spaarrekening
0,03% 0,03% ING Oranje Spaarrekening
0,02% 0,02% ABN Amro Direct Sparen
0,00% 0,00% Triodos Bank Internet Sparen
Bron: www.spaarrente.nl/spaarrekening.aspx 01-08-2019 16:16

Triodos bank is de eerste bank in Nederland met een spaarrente van 0,00%. RTLZ meldde recent dat ING-topman Ralph Hamers overweegt een negatieve rente op spaargeld in te voeren of extra kosten in rekening te brengen voor het regelen van bankzaken. Dit komt door een besluit van de Europese Centrale Bank om de rente mogelijk verder te verlagen.

Waar wordt een negatieve rente door veroorzaakt?

Er zijn een aantal factoren die de hoogte van de rente bepalen. Deze factoren zijn onder te verdelen in:

  • Particulier en zakelijk geld lenen;
  • Leenrente;
  • ECB;
  • Marktrente;
  • Concurrentie huidige markt;

De Europese Centrale Bank heeft na de financiële crisis veel stimuleringsmaatregelen getroffen. Onder andere de beleidsrente werd verlaagd, obligaties werden opgekocht en banken zijn financieel gesteund. De ECB-voorzitter Mario Draghi hintte recentelijk op een verdere verlaging van de rente waarbij banken moeten betalen om geld te lenen bij de centrale bank. De hoogte van deze rente staat nu op 0% en kan dus negatief worden.

De vraag is wat de banken nu gaan doen en welke doorberekening zij gaan maken richting de rekeninghouders. Wanneer een bank besluit om een negatieve spaarrente te hanteren, is dit een historische mijlpaal. Dit is nog niet eerder voorgekomen in de Nederlandse geschiedenis.

Wat zijn de gevolgen van beleggers?

Voor beleggers is de lage rente gunstig. Door de lage rente wordt het interessant om te investeren in een economie die groeit. Geld lenen voor de consument wordt goedkoper wat kan leiden tot hogere uitgaves.

Ook neemt de behoefte om te gaan beleggen toe omdat er minder alternatieven zijn met een aantrekkelijk rendement. Als je bijvoorbeeld wilt sparen of voor je pensioen of om eerder te stoppen met werken, is het moeilijk om voldoende vermogen op te bouwen met alleen sparen. Beleggen is dan een must.

Overweeg je om te gaan beleggen? Lees dan ons artikel over sparen of beleggen.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.