De 5 beste beleggingsfondsen (in 2020)

silhouet van man die staat op berg met zonsondergang

Bij Axento zijn we groot fan van beleggingsfondsen. Waarom? Iedereen kan er heel eenvoudig een goed gespreide beleggingsportefeuille mee samenstellen!

Het team van Axento beheert ruim 300 miljoen euro van klanten. Allemaal in beleggingsfondsen (of trackers). In dit artikel bespreken we de vijf beste fondsen binnen de door Axento samengestelde modelportefeuilles.

Meer actuele tips blogs lezen?

Klik hier voor meer actuele tips blogs.

ACTIAM Verantwoord Index Aandelenfonds Wereld

 
Aanbieder: ACTIAM
ISIN: NL0011309349
Rendement over afgelopen 3 jaar: 9,69%
Aantal onderliggende aandelen: circa 1.250
Benchmark: MSCI World Index

Kenmerken

Dit fonds is een duurzaam beleggingsfonds. Het belegt in aandelen van beursgenoteerde bedrijven uit Europa, Amerika en Azië. Het fonds is het beste fonds wat betreft rendement over de afgelopen 3 jaar bij Axento.

Het fonds belegt alleen in bedrijven die aan de ESG-criteria voldoen. Hieronder vallen bijvoorbeeld criteria rondom milieu, mensenrechten, corruptie en arbeidsrechten. Bedrijven die zich niet aan deze criteria houden, worden niet opgenomen in het fonds.

Tot slot is het fonds belastingefficiënt. Door haar Nederlandse heeft het fonds vrijwel geen last van dividendlekkage.

Waarom belegt Axento in dit fonds?

Axento belegt in dit fonds door de hoge spreiding die het biedt. Het vermogen wordt verspreid over bijna 1.250 aandelen uit verschillende landen.

Daarnaast brengt het fonds lage kosten in rekening. Het is één van de goedkoopste duurzame fondsen.

Als laatste laat dit fonds ook goede risicobeheersing zien. Zo wordt de tracking error zo klein mogelijk gehouden en is het uitlenen van stukken (securities lending) niet toegestaan.

NN Enhanced Index Sustainable Equity Fund

 
Aanbieder: NN Investment Partners
ISIN: NL0012125736
Rendement over afgelopen 3 jaar: 9.68%
Aantal onderliggende aandelen: 1.000
Benchmark: MSCI World Index

Kenmerken

Ook bij dit fonds is duurzaam beleggen belangrijk. Het fonds volgt de waardeontwikkeling van de MSCI World Index.

Het fonds maakt eerst gebruik van de uitsluitingsmethode, om aandelen die niet aan de ESG-criteria voldoen uit te sluiten. Vervolgens kiest het fonds via de best-in-class methode de aandelen die per sector het beste presteren. Alleen deze aandelen worden opgenomen in het fonds.

Ook bij dit fonds komen de aandelen uit landen in Europa, Amerika en Azië.

Waarom belegt Axento in dit fonds?

Dit beleggingsfonds past bij de beleggingsstrategie van Axento, door de grote, wereldwijde spreiding en de focus op duurzaamheid. Het fonds filtert als het ware de MSCI World Index op duurzaamheid.

Daarbij brengt dit fonds een relatief goed rendement van 9,68% over de laatste drie jaar.

Dimensional Global Sustainability Core Equity Fund

Aanbieder: Dimensional
ISIN: IE00B7T1D258
Rendement over afgelopen 3 jaar: 8,11%
Aantal onderliggende aandelen: 3.900
Benchmark: N.v.t.

Kenmerken

Dit fonds omvat 3.900 verschillende aandelen. Dit is één van de meest gespreide beleggingsfondsen in de markt.

Daarnaast wordt gebruik gemaakt van factorbeleggen bij het samenstellen van de portefeuille. Zo worden aandelen met een lage waardering, maar hoge winsten en een kleine omvang sterker meegewogen dan grotere bedrijven met een hoge waardering.

Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk aangetoond dat dit op lange termijn het hoogste beleggingsrendement oplevert.

Waarom belegt Axento in dit fonds?

Axento belegt in dit fonds door de wetenschappelijke benadering van de aanbieder Dimensional. Zij gaan bij het samenstellen van het fonds uit van factoren waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze rendement opleveren.

Daarnaast heeft Dimensional zijn eigen duurzaamheids screening opgesteld. Bedrijven die bovengemiddeld goed scoren op de duurzaamheidscriteria van Dimensional, worden overgewaardeerd in de portefeuille. Daartegenover staat dat aandelen die benedengemiddeld presteren op duurzaamheid worden ondergewaardeerd in het fonds.

Dit fonds brengt dus een immense spreiding, duurzaamheid en een wetenschappelijke beleggingsaanpak.

Robeco QI Global Developed Sustainable Enhanced Index Equities

Aanbieder: Robeco
ISIN: LU1036586912
Rendement over afgelopen 3 jaar: 6,42%
Aantal onderliggende aandelen: 750
Benchmark: N.v.t.

Kenmerken

Dit fonds gaat een stapje verder dan alleen fonds beleggen. Het maakt gebruik van de Enhanced Index Strategy. Met deze strategie wordt geprobeerd om betere resultaten te behalen dan bij puur passief beleggen in fondsen.

Dat wordt gedaan door de aandelen die het goed doen op basis van value, quality, momentum en analyst revisions, te overwegen in de portefeuille. Aandelen die niet goed scoren op deze kenmerken worden onderwogen.

Waarom belegt Axento in dit fonds?

Axento belegt in dit fonds, mede door het gebruik van factorbeleggen. Ook wordt de tracking error geminimaliseerd.

Als laatste selecteert het fonds de aandelen op basis van duurzaamheid. Bedrijven in de wapen- of tabaksindustrie worden bijvoorbeeld geweerd. Ook bedrijven die in verband worden gebracht met kinderarbeid worden niet in het fonds opgenomen.

De combinatie van duurzaamheid en de focus op de lange termijn, zorgt ervoor dat Axento voor dit fonds heeft gekozen.

Vanguard Euro Government Bond Index Fund - Institutional Accumulation

Aanbieder: Vanguard
ISIN: IE0007472990
Rendement over afgelopen 3 jaar: 3,75%
Aantal onderliggende aandelen: 735
Benchmark: Barclays Euro Government Bond Index

Kenmerken

Dit fonds belegt in obligaties van Europese landen. Het bevat 735 staatsobligaties van veertien verschillende landen. Franse, Duitse en Italiaanse obligaties hebben het grootste aandeel in dit fonds.

De obligaties in dit fonds hebben allemaal een rating van BBB of hoger. Dit geeft aan dat het risico van de obligaties in het fonds benedengemiddeld is.

Waarom belegt Axento in dit fonds?

Binnen de beleggingsportefeuille van Axento zorgt dit fonds voor stabiliteit. Europese staatsobligaties brengen relatief weinig risico met zich mee. Daardoor kan dit fonds bescherming bieden bij dalende aandelen koersen.

Daarnaast zijn de kosten van dit fonds met 0,20% op jaarbasis relatief erg laag. Zo kunnen we goedkoop beleggen in beleggingsfondsen.

Als laatste is de tracking error van het fonds erg klein. De onderliggende index, de Barclays Euro Government Bond Index, wordt goed gevolgd met nauwelijks rendementsverlies tot gevolg.

Hoe selecteert Axento beleggingsfondsen?

Er zijn duizenden beleggingsfondsen waarin je kunt beleggen. Deze beleggingsfondsen vergelijken we bij Axento op basis van rendement, risico, kosten en duurzaamheid.

Als eerste gaan we na, wat het beleggingsuniversum van een fonds is. Hoe groot is het fonds? Hoeveel aandelen en obligaties bevat het?

En komen deze producten uit een bepaalde regio of zijn ze juist wereldwijd verspreid? Dit geeft een goed beeld van de spreiding van het fonds.

Vervolgens kijken we naar de prestaties van het fonds. Natuurlijk bieden resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst. De historische rendementen van een fonds kunnen ons echter wel een indicatie geven van de performance van het fonds, ten opzichte van andere fondsen.

Kosten hebben direct invloed op je rendement. Daarom is het belangrijk om de kosten van beleggingsfondsen zo laag mogelijk te houden. Dit nemen wij dan ook mee in het selecteren van fondsen.

Daarnaast kijken we ook in hoeverre een fonds in staat is om de onderliggende index te volgen. Is de tracking error, het verschil in rendement tussen het fonds en de index, te groot? Dan kan er rendement verloren gaan. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Axento belegt 100% duurzaam. Voordat we beleggingsfondsen kopen, moeten we dan ook zeker weten dat deze echt duurzaam zijn. Hiervoor gaan we na of de fondsen zich bijvoorbeeld aan de ESG-criteria houden en of zij niet-duurzame bedrijven actief uitsluiten. Zo weet je zeker dat jouw vermogen bijdraagt aan projecten die mens, milieu en maatschappij respecteren. 

Belangrijk om te weten!

Dit artikel is geschreven in algemene zin. Het is absoluut geen beleggingsaanbeveling. Er is geen rekening gehouden met uw individuele specifieke omstandgiheden. Beslissingen op basis van de informatie in dit artikel zijn voor uw eigen rekening.

Elke belegging in financiële instrumenten brengt risico’s met zich mee. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. U kunt uw gehele inleg kwijtraken.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.