Coronacrisis op de beurs: Is het al tijd om in te stappen?

Vrouw die kijkt op horloge met een trein achter haar

Beurskoersen zijn de afgelopen tijd stevig gedaald. De oorzaak hiervan is de verspreiding van het Coronavirus. De koersen van aandelen staan wereldwijd zo’n 30% lager dan aan het begin van het jaar.

Ook de AEX Index staat ruim 30% lager. Veel beleggers vragen zich af: “Is het nu een goed instapmoment? Moet ik nu aandelen kopen? Moet ik bijkopen?”

Meer actuele tips blogs lezen?

Klik hier voor meer actuele tips blogs.

Is de bodem al bereikt?

Na dagen van sterke dalingen, lijken de koersen nu enigszins te herstellen. Of de bodem nu ook bereikt is, weet je nooit helemaal zeker.

Tijdens de vorige crisis in 2008 waren er ook verschillende momenten van herstel, waarna de koersen nog verder daalden. Er zijn nu echter wel een aantal positieve aanknopingspunten.

Steunmaatregelen

Wat helpt, is het signaal dat overheden en centrale banken hebben afgegeven. Met name in de Verenigde Staten worden flinke steunmaatregelen aangekondigd. De Amerikaanse Senaat stemde op 25 april in met een steunpakket ter waarde van 2.000 miljard dollar. 

Tijdens vorige crisissen zagen we ook dat beurskoersen tot rust kwamen wanneer overheden en centrale banken steunmaatregelen aankondigde. Dit zien we de afgelopen dagen ook gebeuren.

Positieve signalen uit China

In China lijkt de virusuitbraak redelijk onder controle. Op de meeste plekke komt de productie zelfs al weer op gang. De maatregelen die daar zijn genomen om het virus in te dammen, werken dus. Dit biedt hoop voor de rest van de wereld.

Is laag bijkopen of instappen nu gunstig?

Of het dieptepunt dus al bereikt is, weet je niet. Wat we wel weten, is dat aandelenkoersen nu zo’n 30% lager staan dan voor de coronacrisis. Wanneer je nu instapt, koop je aandelen dus 30% goedkoper. 

Als je toch wilt beginnen met beleggen of extra inleggen, lijkt het dus nu een goed moment. Natuurlijk zijn de risico’s vandaag de dag ook groter. Echter, de verwachting is dat we deze crisis ook weer overleven. Met een lange termijn horizon hoef je je om deze korte termijn risico’s niet zo zeer bezig te houden.

Wanneer gaan de koersen structureel stijgen?

Het echte herstel moet natuurlijk nog komen. Hoe lang we daarop moeten wachten, is onzeker. Maar we kunnen grofweg twee mogelijke aanleidingen bedenken voor een structurele stijging van de aandelenkoersen:

1. Er komt een goedgekeurde vaccinatie op de markt 

Een vaccinatie zou een belangrijke trigger kunnen zijn om aandelenkoersen flink te laten herstellen. In dat geval zou het aantal zieken snel onder controle moeten zijn.

2. De virusuitbraak moet over zijn piek heen gaan

Een positief signaal zou zijn wanneer de virusuitbraak zijn piek bereikt en het aantal nieuwe besmettingen afneemt. Hoe meer landen dit punt bereiken, hoe positiever aandelenkoersen hier op gaan reageren, verwachten we.

Moet je wachten totdat het weer rustig is?

Veel beleggers willen pas instappen wanneer het weer wat rustiger is op de beurs. Dat is begrijpelijk. Maar in veel gevallen mis je dan wel het herstel. Het herstel na een sterke koersdaling komt meestal snel en sterk. Dus wacht je te lang met instappen, dan mis je juist de kansen die de huidige koersdaling biedt.

Dus, nu instappen of even wachten?

Of het nu het juiste moment is om te starten, weet je altijd pas achteraf. Wat we wel weten is dat de koersen nu aanzienlijk lager staan dan voor deze crisis. Natuurlijk zijn er risico’s en onzekerheden. Dat is ook de reden waarom de koersen nu zo laag staan. 

Maar, past beleggen bij je persoonlijke en financiële situatie en ben je van plan om voor de lange termijn in stappen? Dan is starten met beleggen nu zeker het overwegen waard.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.