Skip to main content
Open een rekening

In één keer veel geld investeren in een bepaald aandeel of een ETF kan benauwd aanvoelen. Daarnaast heeft niet iedereen zo’n groot vermogen liggen om in één keer te storten. Gelukkig is dat om te beleggen ook helemaal niet nodig. In dit artikel leggen we je uit hoe je kunt beleggen volgens de Dollar Cost Averaging strategie.

Dollar Cost Averaging uitleg

Dollar Cost Averaging houdt in dat je periodiek belegt en daarbij steeds gelijke sommen neerlegt. Het maakt hierbij niet uit of de koers hoog of laag staat.

De winkelmandjes zijn de momenten waarop je steeds een deel van je geld inlegt. Door dit structureel iedere maand te doen, koop je je beleggingen tegen een gemiddelde koers aan. Je voorkomt dat je per ongeluk op een hoogtepunt instapt en je beleggingen gelijk een stuk minder waard worden. 

wat_is_dollar_cost_averaging_grafiek

Waarom doen mensen aan Dollar Cost Averaging?

Een reden dat mensen aan Dollar Cost Averaging doen is de risicospreiding. Als je doet aan spreiding heb je meerdere aankoopmomenten en zal je gaan voor het gemiddelde rendement. 

Wat is beter? Dollar Cost Averaging of timen van de markt?

De tegenhanger van Dollar Cost Averaging is het timen van de markt. Timing van de markt houdt in dat je als belegger probeert de aandelenmarkt te voorspellen. Deze strategie is gericht op de korte termijn en het kost veel tijd. Hierbij heb je kans op hoge rendementen op korte termijn. 

Het is echter onmogelijk om de markt perfect te voorspellen. Zelfs voor professionals blijkt dat een lastige taak. Het is daarom erg risicovol om de markt proberen te voorspellen.

Voordelen

Beleggen met Dollar Cost Averaging heeft een aantal voordelen. Bij beleggen is het belangrijk om je emoties zoveel mogelijk buitenspel te zetten. 

Als iemand veel geld heeft ingelegd en de beurs zakt kort daarna, kan dat voor paniek zorgen. Door het instapmoment te spreiden, voorkom je dat je net op het verkeerde moment al je geld inlegt. 

Daarnaast kan je vermogen door met Dollar Cost Average te beleggen gestaag groeien. Veel mensen willen bijvoorbeeld misschien € 10.000 beleggen, maar hebben dat niet liggen. Door periodiek kleinere bedragen te storten, kun je toch je doel bereiken.

Nadelen

Niet bij alle vormen van beleggen zitten er ook nadelen aan de Dollar Cost Average strategie verbonden. Er zijn bijvoorbeeld mensen die zeggen dat als je het geld toch hebt liggen, je er meer rendement mee kunt maken wanneer je het gewoon in één keer inlegt. 

Dat is deels waar: wanneer je naar de lange termijn kijkt laten aandelenkoersen namelijk een stijgende lijn zien. Tussentijds zijn er echter veel schommelingen, dus het is niet altijd nadelig wanneer je periodiek belegt. 

Daarnaast heeft niet iedereen grote bedragen liggen om te beleggen. De Dollar Cost Average strategie maakt beleggen dus voor meer mensen toegankelijk.

Een ander nadeel van de Dollar Cost Average strategie is dat er vaak meer transactiekosten komen kijken. Wanneer je in één keer inlegt, betaal je slechts één keer transactiekosten. Door steeds kleine bedragen in te leggen, betaal je bij veel aanbieders steeds opnieuw transactiekosten.

Periodiek beleggen bij Axento vermogensbeheer

Bij Axento hebben we periodiek beleggen heel eenvoudig gemaakt. Je kunt bij ons beginnen met beleggen vanaf € 7.500. Vervolgens kun je bijvoorbeeld elke maand, of zelfs elke week, geld naar je beleggingsrekening bij ons overboeken. 

Eén keer per week beleggen wij de bijstortingen mee met de rest van je beleggingsportefeuille, zonder transactiekosten. Axento belegt je ingelegde vermogen in duurzame ETF’s en beleggingsfondsen. Zo heb je er zelf geen omkijken naar én kun je goedkoop periodiek beleggen in ETF’s en beleggingsfondsen.

Meer weten? Download onze informatiebrochure of plan gratis en vrijblijvend een adviesgesprek in met een van onze beleggingsadviseurs.

Belangrijk om te weten

Dit artikel is geschreven in algemene zin. Het is absoluut geen beleggingsaanbeveling. Er is geen rekening gehouden met jouw specifieke omstandigheden. Beslissingen op basis van de informatie in dit artikel zijn voor je eigen rekening.

Elke belegging in financiële instrumenten brengt risico’s met zich mee. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.