Skip to main content
Open een rekening

Indexbeleggen is enorm populair en niet zonder reden. Het is eenvoudig, goedkoop en levert ook nog een goed rendement op. Maar wat is indexbeleggen precies? In dit artikel geven we je een complete uitleg over het beleggen in een index. Geen zin om te lezen? Bekijk dan onze video.

Wat is indexbeleggen?

Met indexbeleggen koop je geen losse aandelen, maar investeer je in een hele beursindex tegelijk. Voorbeelden van indexen zijn de AEX index en de S&P 500 index. Om te beleggen in een index, moet je een indexfonds of ETF kopen. Dit zijn een soort mandjes waarin precies dezelfde aandelen zitten als in een bepaalde beursindex.

Meer informatie

Indexbeleggen: hoe doe je dat?

Om uit te leggen hoe indexbeleggen werkt, gebruiken we een voorbeeld. Stel, je wilt beleggen in de AEX index. Je koopt dan een ETF of indexfonds dat de AEX index volgt; zo’n fonds bevat precies dezelfde aandelen met exact dezelfde weging als de AEX index.

Wanneer de AEX index vervolgens met 1% stijgt, zal jouw indexbelegging ook met 1% stijgen. Bij een daling van de AEX index gebeurt natuurlijk hetzelfde. We hebben hier de kosten even buiten beschouwing gelaten.

Omdat een ETF of indexfonds een bepaalde index volgt, noemen beleggers het ook wel indextrackers of afgekort ‘trackers’ (volgers).

Fysiek of synthetisch

Er bestaan twee manieren waarop een indexfonds of ETF een index kan volgen. We leggen de fysieke en synthetische replicatie hieronder uit.

  • Fysieke replicatie: in dit geval koopt de fondsmanager alle aandelen in de index daadwerkelijk aan. Hij gebruikt de samenstelling van de beursindex daarbij als een soort ‘boodschappenlijst’. Op die manier wordt het fonds een soort kopie van de index.
  • Synthetische replicatie: Deze methode is ingewikkelder. In dit geval koopt de fondsmanager geen enkel aandeel. In plaats daarvan sluit hij contracten af met één of meerdere tegenpartijen. Deze partijen beloven het rendement van de index te geven.

Fysieke replicatie is de meest gangbare en veilige manier. Bij synthetische replicatie loop je meer risico’s. Bijvoorbeeld wanneer de tegenpartij failliet gaat. Op de website van de aanbieder van een indextracker staat meestal welke methode gebruikt wordt.

Niet alleen aandelen

Je kunt met indexbeleggen meer dan alleen in aandelen beleggen. Het werkt ook met andere soorten effecten. Denk bijvoorbeeld aan obligaties, grondstoffen en vastgoed. Ook hiervan zijn legio indexen beschikbaar die je met een ETF of indexfonds kunt volgen.

Lees hier meer over hoe beleggen in zijn algemeen werkt.

Gemiddeld rendement van indexbeleggen

Om het gemiddeld rendement van indexbeleggen te bepalen, moeten we kijken naar rendementen uit het verleden. In dit geval kijken we naar aandelen.

De bekendste wereldwijde aandelenindex is de MSCI World Index. Hierin zitten ongeveer 1.600 aandelen van over de hele wereld. Dit is een van de belangrijkste beursgraadmeters in de wereld.

In onderstaande tabel staat het jaarlijkse rendement van de iShares Core MSCI World Index. Deze ETF van iShares volgt de MSCI World index sinds 2010.

Jaar Rendement
2010 18,26%
2011 -2,76%
2012 11,84%
2013 22,81%
2014 20,41%
2015 10,32%
2016 10,87%
2017 7,49%
2018 -4,16%
2019 29,58%
Gemiddeld per jaar 12,00%

iShares Core MSCI World ETF | ISIN code: IE00B4L5Y983 | Website: www.euronext.com/nl

Het gemiddelde rendement van deze ETF is 12,00% per jaar. Over langere periodes, bijvoorbeeld 30 of 50 jaar, komt het rendement iets lager uit. Zo rond de 8% gemiddeld per jaar. De afgelopen jaren was het rendement van indexbeleggen in aandelen dus relatief hoog.

Een indexbelegging keert - net zoals bij individuele aandelen - ook dividend uit. Bij de berekeningen van het rendement in de tabel zijn de dividenden herbelegd.

Zoals je ziet, kunnen de rendementen van jaar tot jaar flink schommelen. Rendementen uit het verleden bieden daarnaast geen garantie voor de toekomst. Onthoud dat beleggen risico’s met zich mee brengt. We hebben hier ook niet met alle kosten van beleggen rekening gehouden.

De 6 voordelen van indexbeleggen

Beleggen in een index heeft veel voordelen. Daarom is deze vorm van beleggen populair bij zowel beginnende beleggers als professionele beleggers.

1. Hoger rendement

Beleggen in een index levert gemiddeld genomen meer rendement op. Al jarenlang wordt onderzoek gedaan naar wat beter is: het traditionele actief beleggen of indexbeleggen. 

De conclusie is elke keer hetzelfde: indexbeleggen levert meer rendement op. Hoe dat komt? De lage kosten.

De extra kosten die actieve beleggingsfondsen maken voor bijvoorbeeld research en onderzoek, resulteren in de praktijk vaak niet in een hoger rendement. Indexbeleggen blijkt daarom vaak de beste keuze voor beleggers als het om rendement gaat.

Voor de duidelijkheid: indexbeleggen wordt soms ook wel passief beleggen genoemd.

2. Lage kosten

Het volgen van een index zoals een indexfonds of ETF doet, is weinig arbeidsintensief. De kosten van indexbeleggen zijn daarom erg laag. Bij actief beleggen zijn de kosten juist hoog. 

Actieve beleggers doen onderzoek, bezoeken bedrijven en analyseren jaarcijfers. Dit is arbeidsintensief en daarom is de lopende kosten factor van actieve beleggingsfondsen vaak 1% of 1,5% per jaar hoger.

3. Goede spreiding

Een belangrijk voordeel van indexbeleggen is de spreiding. Een index bestaat vaak uit tientallen of soms honderden verschillende aandelen. Met een indexfonds of ETF in je portefeuille ben je dus automatisch goed gespreid.

Spreiding is essentieel bij beleggen. Het is niet verstandig om met een groot deel van je geld in één of een handjevol aandelen te beleggen. Als de koers van één van je aandelen dan sterk daalt, maak je direct veel verlies.

Bij Axento beleggen we je vermogen goed gespreid in meer dan 5.000 aandelen en obligaties. Wil je meer weten over beleggen bij Axento? Download dan gratis en vrijblijvend onze informatiebrochure.

Gratis brochure aanvragen

4. Eenvoudig

Indexbeleggen is eenvoudig. Je hoeft namelijk zelf geen onderzoek te doen naar welke aandelen je moet kopen. Vooral als beginnende belegger is het vinden van goed renderende aandelen lastig. Ook voor experts trouwens. Met indexbeleggen beleg je simpelweg in een hele index van aandelen.

5. Het geeft rust

Als indexbelegger kun je ontsnappen aan de waan van de dag waar actieve beleggers wel mee te maken hebben. Een indexbelegger hoeft zich niet druk te maken om allerlei bedrijfsspecifiek nieuws.

Je bent als indexbelegger immers breed gespreid belegd, waardoor het niet uitmaakt welk bedrijf goed of minder goed presteert. Tegenvallers van het ene bedrijf worden weer opgevangen door meevallers. En als de beurs in zijn geheel stijgt, profiteer je daar natuurlijk ook van mee.

Indexbeleggen wordt daarom over het algemeen gezien als een veilige manier om te beleggen. Natuurlijk is indexbeleggen ook niet risicoloos. Wil je meer weten over de risico's van beleggen? Je leest er meer over op onze risicopagina.

Lees meer over de risico's van beleggen

6. Laag instapbedrag

Bij indexbeleggen kun je ook met een laag instapbedrag snel en eenvoudig een aandelenportefeuille samenstellen. Sommige indexfondsen of ETF’s beleggen in een wereldwijde index met meer dan 1.500 verschillende aandelen. 

Met een paar duizend euro is het nagenoeg onmogelijk en erg duur om al deze aandelen stuk voor stuk zelf te kopen. Indexbeleggen is voor beleggers met een laag instapbedrag dus een uitkomst omdat je met één transactie wereldwijd en goed gespreid kunt beleggen.

Lees hier meer over alle voor- en nadelen van beleggen in het algemeen.

By periodically investing in an index fund, for example, the know-nothing investor can actually outperform most investment professionals.

- Warren Buffett

Beginnen met indexbeleggen

Index beleggen kan zeker voor beginnende beleggers een slim idee zijn. Je hoeft er weinig tijd in te stoppen en ook niet al te veel kennis van de beurs nodig te hebben.

Hieronder noemen we een aantal bekende aanbieders van indextrackers:

  • Vanguard
  • iShares
  • Lyxor
  • SPDR
  • Amundi
  • DWS

Je kunt je geld ook laten beleggen in indexfondsen en ETF’s. Bij Axento maken we ook gebruiker van indextrackers. Ben je nieuwsgierig naar hoe wij voor je kunnen beleggen? Vraag dan onze informatiebrochure aan of neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.