Wat is het wezenpensioen?

Wat is het wezenpensioen?

Wanneer iemand overlijdt, hebben de achterblijvende gezinsleden meestal recht op een nabestaandenpensioen. Het nabestaandenpensioen kunnen we onderverdelen in het partnerpensioen en het wezenpensioen. In dit artikel leggen we uit hoe het wezenpensioen in elkaar zit. 

Meer pensioentips

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat is het wezenpensioen?

Het wezenpensioen is een uitkering voor kinderen waarvan één van de ouders of beide ouders zijn overleden. De overledene moet dan wel wezenpensioen hebben opgebouwd. Bij werknemers valt het opbouwen van wezenpensioen meestal automatisch onder de pensioenregeling met de werkgever. 

De hoogte van het wezenpensioen

De voorwaarden voor het wezenpensioen verschillen per pensioenfonds. Zo geldt volgens de wet, dat het wezenpensioen maximaal mag worden uitgekeerd totdat iemand 30 jaar is. In werkelijkheid ligt deze maximumleeftijd vaak op 18 of 21 jaar. Wanneer een kind studeert, kan het wezenpensioen worden uitgekeerd tot het einde van de studie, met een maximum op 27 jaar. 

De hoogte van het wezenpensioen bedraagt meestal 14% van het ouderdomspensioen of 20% van het partnerpensioen. Wanneer beide ouders zijn overleden, kan dit bedrag soms verdubbeld worden. 

Over het wezenpensioen moet ook belasting worden betaald. Bij de belastingaangifte moet het wezenpensioen worden aangegeven als inkomen van het kind. 


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.