Met deeltijdpensioen wordt bedoeld dat je voor een deel blijft werken en voor een deel met pensioen gaat. Op de dagen dat je werkt blijf je pensioen opbouwen en voor de overige dagen krijg je dus al pensioen. In dit artikel leggen we er alles over uit en bespreken we voor wie deeltijdpensioen geschikt is.
Hoe werkt deeltijdpensioen?
Vanaf je 60e jaar kun je met deeltijdpensioen. Je kunt dit pensioen twee keer veranderen, na deze tweede keer gaat je pensioen volledig in. Wil je bijvoorbeeld eerst één dag met pensioen en daarna twee, dan kan dit nog wel. Daarna zal je pensioen, uiterlijk 5 jaar na je AOW-leeftijd, volledig ingaan.
Je pensioenopbouw stopt uiterlijk op je 68e. Hierna bouw je geen pensioen meer op, ook niet als je nog wel aan het werk bent.
Er zitten ook voorwaarden verbonden aan deeltijdpensioen. De AOW-leeftijd is op dit moment 66 jaar en 4 maanden, dus je maximale leeftijd voor deeltijdpensioen is 71 jaar en 4 maanden. Ook moet je je werk en pensioen minimaal één jaar combineren. Je kunt dus tot 5 jaar na je AOW-leeftijd met deeltijdpensioen, daarna gaat je pensioenuitkering volledig in.
Maak ruim van tevoren duidelijke afspraken met je werkgever. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om voor 80% te blijven werken en voor 20% al met pensioen te gaan. Maar je kun er ook voor kiezen om voor 60% te blijven werken en voor 40% met pensioen te gaan.
Voordelen
Veel mensen die bijna de pensioenleeftijd hebben bereikt vinden het lastig om met pensioen te gaan. Ze zijn hun dagritme kwijt en hebben veel minder contact met andere mensen. Ook is het lastig voor partners en collega’s van deze mensen.
Door met deeltijdpensioen te gaan is het voor de pensioengerechtigde en voor de collega’s een minder grote stap. Zij kunnen beide alvast wennen aan de nieuwe situatie.
Als pensioengerechtigde kun je je werk langzaam afbouwen. Ook zul je door minder te werken wennen aan de mindere werkdruk. Je bouwt ook nog steeds pensioen op voor het deel dat je nog werkt, dit zal dus niet stoppen.
De wettelijke pensioenleeftijd is op dit moment 68 jaar. Echter, de wettelijke AOW-leeftijd is 66 jaar en 7 maanden. Vanaf dat moment ontvang je dus al AOW, maar nog niet het pensioen dat je hebt opgebouwd bij je werkgever. Door met deeltijdpensioen te gaan kun je al eerder voor een deel genieten van je pensioen.
Nadelen
Door eerder met deeltijdpensioen te gaan bouw je minder pensioen op dan wanneer je fulltime blijft werken. Daarnaast wordt je deeltijdpensioen over een langere periode uitbetaald, waardoor je pensioen lager zal uitvallen.
Wanneer je de pensioenleeftijd hebt bereikt ontvang je dus minder pensioen. Onthoud wel dat je dit in de afgelopen jaren al extra hebt ontvangen.
Pensioenbeleggen bij Axento vermogensbeheer
Niet iedereen bouwt evenveel pensioen op. Dat kan bijvoorbeeld komen omdat je zzp’er bent. In dat geval moet je zelf zorgen voor je pensioen. Dit kan door sparen of beleggen.
Bij Axento Vermogensbeheer kun je een fatsoenlijk vermogen opbouwen voor later. Axento belegt jouw vermogen professioneel volgens een bewezen aanpak.
Samen bepalen we hoeveel risico je wilt en kunt lopen en welk rendement je nastreeft. Zo bepalen we het geschikte risicoprofiel voor jou. Minstens één keer per jaar gaan we na of dit risicoprofiel nog bij je persoonlijke situatie past.
Hoe dichter je pensioendatum in de buurt komt, hoe minder risicovol wij voor je gaan beleggen. Uiteraard houden we je zo vaak mogelijk op de hoogte van de ontwikkeling van je vermogen.