Pensioenopbouw via een beschikbare premieregeling

Pensioenopbouw via een beschikbare premieregeling

Pensioenopbouw is in Nederland mogelijk op meerdere manieren. Zo zijn er bijvoorbeeld de eindloonregeling en de middelloonregeling. Dit zijn bekende manieren om pensioen op te bouwen.

Een minder bekende manier is de opbouw via de beschikbare premieregeling. In dit artikel vertellen we meer over deze manier van pensioenopbouw.

Wat is een beschikbare premieregeling?

Bij een beschikbare premieregeling wordt er maandelijks een premie betaald. De hoogte van de premie is afhankelijk van je salaris. Met de beschikbare premie wordt vervolgens belegd.

De hoogte van het pensioen staat dus niet vast. Het is namelijk afhankelijk van beleggingsresultaten. Met kapitaal op de einddatum wordt een pensioenuitkering aangekocht.

Soorten beschikbare premieregeling

Bij een premieregeling wordt er onderscheid gemaakt tussen twee soorten. Dit is de keuze tussen een vaste of variabele uitkering.

Bij een vaste uitkering is precies bekend welke premie je werkgever betaalt. De opbrengst van de premie is echter niet bekend. Dit komt omdat de opbrengst afhankelijk is van beleggingen. Na de pensioendatum krijg je een vaste uitkering.

De opbouw van een variabele uitkering verloopt hetzelfde. Wel is er één verschil. Na de pensioendatum is de uitkering variabel. Dit komt doordat de beleggingen na de pensioendatum blijven doorlopen. De uitkering kan lager maar ook hoger uitvallen. 


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.