De eindloonregeling bij pensioenen

De eindloonregeling bij pensioenen

Een werknemer bouwt tijdens zijn werkzame leven pensioen op ter aanvulling van de AOW. Hierdoor ondervindt hij na zijn pensioen geen grote inkomensterugval. 

Dit werknemerspensioen kan op twee verschillende manieren worden opgebouwd: via de eindloon- en middelloonregeling. In dit artikel zullen we uitleggen hoe pensioen wordt opgebouwd via de eindloonregeling.

Meer pensioentips

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat is de eindloonregeling?

Je pensioen is afhankelijk van je salaris en het aantal dienstjaren. Ook het opbouwpercentage en de AOW-franchise spelen een rol, we leggen verder in het artikel uit wat dat inhoudt. Je pensioen wordt jaarlijks opgebouwd aan de hand van de hoogte van je salaris. Wanneer je salaris stijgt, stijgt ook het opgebouwde pensioen. 

Bij de eindloonregeling wordt je volledige opgebouwde pensioen berekend aan de hand van je laatstverdiende salaris. Ook het pensioen dat je in het begin van je carrière hebt opgebouwd, wordt gecompenseerd naar dit laatstverdiende loon. 

Stel je voor dat je gedurende je dienstverband €60.000 per jaar verdient. De laatste vijf jaar wordt je salaris verhoogd naar €65.000 per jaar. Is je pensioen geregeld via de eindloonregeling, dan wordt je volledige opgebouwde pensioen berekend over het salaris van €65.000. 

Berekenen van het pensioen via de eindloonregeling

Voor het berekenen van het pensioen is een speciale formule opgesteld. Deze formule luidt als volgt:

(Pensioengevend salaris - AOW-Franchise) * opbouwpercentage *  aantal dienstjaren 

Het pensioengevend salaris is een ander woord voor het bruto salaris dat een werknemer verdient. In het geval van de eindloonregeling is dit dus het laatstverdiende salaris. Het maximaal pensioengevend salaris is in 2022 vastgesteld op €114.866,00.

De AOW-franchise is het gedeelte van het salaris waarover geen pensioen wordt opgebouwd. Er wordt over een gedeelte van het salaris geen pensioen opgebouwd, omdat daarover AOW wordt opgebouwd. De AOW-franchise voor de eindloonregeling is in 2022 vastgesteld op €16.201,00.

Het opbouwpercentage is het percentage dat een werknemer per jaar aan pensioen opbouwt. Dit percentage wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld. Bij een eindloonregeling is het maximale opbouwpercentage 2%. Gemiddeld gezien ligt het opbouwpercentage rond de 1,75%.

Voorbeeld van de eindloonregeling

Joris heeft in 2019 de AOW-leeftijd bereikt en gaat met pensioen. Zijn laatst verdiende salaris was €84.500. Dit nadat hij vijf jaar geleden een salarisverhoging van €7.500 heeft gekregen. De AOW-franchise is voor dat jaar vastgesteld op €15.599 en het opbouwpercentage op 1,738%. 

Joris heeft 43 jaar voor dezelfde werkgever gewerkt. Zijn opgebouwde pensioen ziet er als volgt uit:

(84500 - 15599) * 1,738% * 43 = €51.492,47

Joris heeft dus €51.492,47 aan pensioen opgebouwd. Doordat Joris’ pensioen is geregeld via de eindloonregeling, wordt zijn volledige opgebouwde pensioen berekend aan de hand van zijn laatst verdiende loon. Door zijn loonsverhoging in de laatste jaren van zijn dienstverband, is zijn pensioen een stuk hoger. 

Voordelen en nadelen

Wanneer Joris’ pensioen zou zijn geregeld via de middelloonregeling, was zijn pensioen lager geweest. Zijn eerder opgebouwde pensioen zou dan niet gecompenseerd worden met het laatst verdiende salaris. In Joris’ geval werkt de eindloonregeling dus in zijn voordeel. 

Het is echter ook mogelijk dat je aan het einde van je dienstverband minder gaat verdienen. Bijvoorbeeld doordat je al minder gaat werken of een lagere functie krijgt. Ook in dat geval wordt je pensioen berekend aan de hand van je laatst verdiende salaris. Dan zou je opgebouwde pensioen een stuk lager uitvallen door de eindloonregeling.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.