Het verkrijgen van een arbeidsongeschiktheidspensioen

Het verkrijgen van het arbeidsongeschiktheidspensioen

Het opbouwen van pensioen kan voor verschillende doelen zijn. Zo is er het nabestaandenpensioenwezenpensioen en een aanvullend pensioen

In dit artikel vertellen we over het arbeidsongeschiktheidspensioen. Dit pensioen is een aanvulling op de WIA (Wet werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen). 

Meer pensioentips

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat is het arbeidsongeschiktheidspensioen?

Het arbeidsongeschiktheidspensioen is een periodieke uitkering. Deze uitkering krijg je wanneer je arbeidsongeschikt raakt. De uitkering is bedoeld als aanvulling op de WIA uitkering. Dit is de wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen.

Wanneer je arbeidsongeschikt raakt ontvang je geen salaris meer. De uitkering zorgt voor vervanging van het salaris. De uitkering wordt uitgekeerd door het UWV. Dit is het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen

De hoogte van het arbeidsongeschiktheidspensioen

De hoogte van het pensioen hangt af van verschillende factoren. Zo is de mate van arbeidsongeschiktheid van belang. Het UWV onderscheidt hier drie groepen:

  • Volledige arbeidsongeschiktheid. Dit is het geval wanneer je tussen de 80% en 100% arbeidsongeschikt bent verklaard. 
  • Gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid. Dit is het geval wanneer je tussen de 35% en de 80% arbeidsongeschikt bent verklaard. 
  • Minder dan 35% arbeidsongeschikt. In dit geval heb je geen recht op een arbeidsongeschiktheidspensioen. 

Verder moet bekend zijn wat het WIA-dagloon is bij de UWV. Het dagloon kan niet hoger zijn dan €222,78. Wanneer je dagloon hoger is zal het worden beperkt tot dit bedrag. 
Tot slot moet het pensioengevend inkomen ook bekend zijn. Dit is het bruto jaarsalaris, inclusief vakantiegeld en toeslagen. 
De hoogte van de uitkering is maximaal 75% van je laatste salaris. Dit bedrag is een combinatie van het pensioen en de WIA-uitkering. Wanneer je niet volledig arbeidsongeschikt bent bedraagt de uitkering een lager percentage. 


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.