De AOW-franchise uitgelegd

De AOW-franchise uitgelegd

Wat kun je lezen in dit artikel:

Voor het berekenen van je pensioen zijn een aantal gegevens nodig. Het gaat dan over je salaris, het opbouwpercentage en de manier van opbouwen, volgens de eindloonregeling of de middelloonregeling, en de AOW-franchise

In dit artikel leggen we uit wat de AOW-franchise is.

Meer pensioentips

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat is de AOW-franchise?

De AOW-franchise is het gedeelte van je salaris waarover AOW wordt opgebouwd. Over dit gedeelte van het salaris wordt geen aanvullend pensioen opgebouwd. De AOW uitkering wordt opgebouwd via de eerste pijler in het pensioenstelsel. 

De hoogte van de franchise wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld. In 2020 was de hoogte van de minimale AOW-franchise €14.167 bij de middelloonregeling. Voor de eindloonregeling bedroeg deze €16.030.

De hoogte van de AOW-franchise

Per regeling verschilt de hoogte van de AOW-franchise. De franchise kan ook verschillen per pensioenfonds. Verder kan de hoogte van de franchise afhankelijk zijn van het opbouwpercentage. Wanneer dat percentage stijgt, zal de franchise ook stijgen. 

Ook de manier van pensioen opbouwen beïnvloedt de hoogte van de AOW-franchise. Een andere factor is of iemand gehuwd is of niet. 


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.