Wil jij een goed pensioen opbouwen, zonder daarvoor heel veel geld opzij te hoeven leggen? Dat kan! Met pensioenbeleggen profiteer je op lange termijn van het rendement op de aandelenbeurzen én van belastingvoordelen.
Hoe werkt pensioenbeleggen?
Met pensioenbeleggen bouw je vermogen op voor je pensioen door te beleggen via een lijfrenterekening. Dit is een geblokkeerde rekening die gaat uitkeren wanneer je je pensioenleeftijd bereikt.
Belastingvoordelen
Met pensioenbeleggen profiteer je van een aantal belangrijke belastingvoordelen. Allereerst betaal je geen vermogensbelasting over de waarde van je pensioenrekening. Bovendien mag je je jaarlijkse inleg aftrekken van je belastbare inkomen in box 1 tijdens je belastingaangifte. Dit kan je op lange termijn behoorlijk wat geld schelen.
Spelregels
Er staan wel een aantal spelregels tegenover een pensioenrekening. Zo mag je het bedrag op je pensioenrekening niet zomaar opnemen en mag je ook niet onbeperkt inleggen.
Voor wie is pensioenbeleggen geschikt?
Pensioenbeleggen is geschikt wanneer je zelf niet voldoende pensioen opbouwt. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je zzp’er bent of wanneer jouw werkgever maar beperkt pensioen voor je opbouwt.
Zelfstandigen en zzp’ers
Vooral voor zelfstandigen en zzp’ers is pensioenbeleggen aantrekkelijk. Zelf bouw je namelijk geen of minimaal pensioen op. De kans is groot dat je op latere leeftijd simpelweg niet genoeg geld hebt om je huidige levensstandaard voort te zetten. Je zult dus zelf moeten zorgen voor een goed pensioen. Pensioenbeleggen is daarvoor de ideale optie.
Werknemers
Ook bij werknemers kan een pensioentekort ontstaan. Bijvoorbeeld wanneer je verschillende werkgevers hebt gehad of een tijdje in het buitenland hebt gewerkt. Ook een periode van werkeloosheid kan invloed hebben op je pensioen. Het is dan verstandig om zelf voor aanvullend pensioen te zorgen via pensioenbeleggen.
Hoeveel mag je jaarlijks inleggen?
De Belastingdienst wil iedereen met een te laag pensioen een handje helpen om dit pensioen aan te vullen (pensioengat). Daarom mag je je pensioengat opvullen door met belastingvoordeel voor je pensioen te beleggen.
De Belastingdienst heeft echter wel een aantal beperkingen opgelegd aan je inleg op een lijfrenterekening. Je mag namelijk elk jaar maar tot een bepaald bedrag inleggen. Hoeveel je mag beleggen voor pensioen is afhankelijk van je jaarruimte.
Jaarruimte
De jaarruimte is het verschil tussen hoeveel pensioen je in één jaar al hebt opgebouwd en hoeveel pensioen je jaarlijks mag opbouwen. De jaarruimte is voor iedereen verschillend. Op onze Jaarruimte pagina kun je je jaarruimte gemakkelijk berekenen.
Wanneer wordt het geld uitgekeerd?
Je kunt het geld op een lijfrenterekening alleen gebruiken voor pensioen. Het geld staat daarom tot je AOW leeftijd vast. Op je AOW leeftijd gaat je pensioen officieel in. Op dat moment kun je het geld laten uitkeren. Overigens kun je ook nog een tijdje doorbeleggen als je dat wilt. Dit kan tot 5 jaar na je pensioendatum.
Hoe wordt het geld uitgekeerd?
Wanneer je met pensioen gaat en hebt besloten om je lijfrente uit te keren, moet je een lijfrente aankopen. Dat klinkt misschien raar, omdat je al een lijfrente hebt, maar zo wordt dat nu eenmaal genoemd.
De partij bij wie jij je lijfrente gaat aankopen, bepaalt op basis van jouw opgebouwde potje welk bedrag ze maandelijks vast aan je uitkeren. In de meeste gevallen kun je kiezen voor een looptijd van tussen de 5 en 20 jaar. Dit is echter afhankelijk van het type polis. Het geld wordt in bijna alle gevallen niet in één keer aan je uitgekeerd.
Het aankopen van je lijfrente hoeft niet bij de partij waar je je lijfrenterekening op dat moment aanhoudt. Je mag meerdere aanbieders vergelijken om te kijken welke partij jou de hoogste uitkering biedt op basis van jouw opgebouwde lijfrentepotje.
Over deze uitkeringen betaal je vervolgens inkomstenbelasting in box 1. Echter, als je de AOW leeftijd hebt bereikt is dit belastingtarief vaak lager omdat je in een lagere schaal uitkomt. Dit is dan ook een van de voordelen van pensioenbeleggen middels een lijfrenterekening.
Geld tussentijds opnemen
In geval van nood kun je het geld uit je lijfrente tussentijds opnemen. Je betaalt dan echter wel 52% belasting over je uitkering. Je hebt over dit geld immers nog geen inkomstenbelasting betaald.
In de meeste gevallen betaal je ook nog revisierente. Dit is een soort boete die kan oplopen tot 20%. Alleen bij langlopende, bestaande lijfrentepolissen is deze boete soms niet van toepassing.
Geld tussentijds opnemen van je lijfrenterekening is dus niet verstandig. Zorg daarom altijd dat je genoeg andere potjes achter de hand hebt voor onvoorziene uitgaven.
De voordelen en nadelen van pensioenbeleggen
Zoals beschreven heeft pensioenbeleggen via een lijfrenterekening dus een aantal voor- en nadelen. In onderstaande tabel vatten we deze nogmaals voor je samen.
Voordelen | Nadelen |
Slimme manier om je pensioengat te dichten | Je mag niet onbeperkt geld storten op de lijfrenterekening |
Je betaalt geen vermogensrendementsheffing | De rekening is geblokkeerd, je kunt niet zomaar geld tussentijds opnemen |
Over je inleg betaal je geen belasting in box 1 | Je kunt het bedrag niet in één keer opnemen |
In de uitkeringsfase, is het belastingtarief meestal lager | Aan beleggen zitten risico's en kosten verbonden |
Bij beleggen is het rendement meestal (een stuk) hoger dan bij sparen | |
Je opgebouwde pensioen is bij een overstap makkelijk over te dragen |
Pensioenbeleggen bij Axento vermogensbeheer
Met Axento Pensioenbeleggen kun je een fatsoenlijk vermogen opbouwen voor later. Axento belegt jouw vermogen professioneel volgens een bewezen aanpak.
Samen bepalen we hoeveel risico je wilt en kunt lopen en welk rendement je nastreeft. Zo bepalen we het geschikte risicoprofiel voor jou. Minstens één keer per jaar gaan we na of dit risicoprofiel nog bij je persoonlijke situatie past.
Hoe dichter je pensioendatum in de buurt komt, hoe minder risicovol wij voor je gaan beleggen. Uiteraard houden we je zo vaak mogelijk op de hoogte van de ontwikkeling van je vermogen.
Ook houden we bij Axento rekening met duurzaamheid. Zo bouw je niet alleen pensioen op, maar draag je ook bij aan betere omstandigheden voor mens, milieu en maatschappij. Tot slot houden we bij pensioenbeleggen de kosten zo laag mogelijk.
Lijfrente overboeken naar Axento vermogensbeheer
Misschien heb je al een lijfrente bij een andere aanbieder, zoals een bank of verzekeraar. Wil je beginnen met Axento Pensioenbeleggen? Dan kun je je reeds opgebouwde pensioen makkelijk overzetten naar een Axento lijfrenterekening.
Axento is aangesloten bij het PSK. Daardoor is waardeoverdracht snel en makkelijk te regelen.
Ben je benieuwd hoe Axento voor jou belegt? Download dan onze informatiebrochure of neem contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek!