Wat is de fiscale oudedagsreserve (FOR)?

Wat is de fiscale oudedagsreserve (FOR)?

Als ondernemer kun je op een belastingvriendelijke manier een deel van je winst reserveren voor je pensioen. Dit deel dat opzij gezet wordt, noemen we de toevoeging oudedagsreserve of de fiscale oudedagsreserve.

Wat is de fiscale oudedagsreserve (FOR)?

De fiscale oudedagsreserve is een regeling waarbij ondernemers een deel van hun winst opzij zetten voor hun “oude dag”. In eerste instantie wordt over dit deel van de winst geen belasting betaald. Wanneer je met pensioen gaat wordt dit omgezet in lijfrente. De belastingheffing vindt dan plaats over de lijfrentetermijnen.

Voorwaarden oudedagsreserve

Elk jaar kan er maximaal 9,44% van de winst uit het bedrijf gereserveerd worden voor het pensioen. Per 2021 is dit een bedrag van maximaal €9.395

De onderneming dient te vallen onder de inkomstenbelasting. Hieronder vallen de Eenmanszaak en Vennootschap onder Firma. Alleen deze twee rechtsvormen kunnen gebruik maken van de oudedagsreserve omdat zij onder de inkomstenbelasting vallen. Rechtsvormen die vennootschapsbelasting betalen, zoals de Besloten Vennootschap, kunnen geen gebruik maken van de oudedagsreserve.  

Ook dien je aan het urencriterium te voldoen: je dient minimaal 1.225 uur per jaar in de onderneming te steken. Om als ondernemer in aanmerking te komen voor inkomstenbelasting moet ook aan dit urencriterium worden voldaan.

Waarom de fiscale oudedagsreserve inzetten?

Als ZZP'er wordt er niet automatisch een pensioen opgebouwd. Door gebruik te maken van de oudedagsreserve kun je als ZZP'er toch gunstig pensioen opbouwen. Echter, er zijn wel uitzonderingen voor ZZP'ers. Zelfstandige schilders zijn bijvoorbeeld verplicht om een pensioenfonds te hebben.

Het geld dat opzij wordt gezet blijft binnen de onderneming. Je bent namelijk verplicht de FOR op de ondernemingsbalans te plaatsen. Een voordeel hiervan is dat het gereserveerde bedrag opnieuw kan worden geïnvesteerd.

Daarentegen is de fiscale oudedagsreserve niet belastingvrij. Bij het opbouwen van de oudedagsreserve geeft op het moment zelf een belastingvoordeel. Maar wanneer de oudedagsreserve wordt uitgekeerd, dient er juist belasting te worden betaald.

Het voordeel is wel dat je later, wanneer de oudedagsreserve wordt uitgekeerd, waarschijnlijk minder belasting hoeft te betalen. Dat komt doordat je dan waarschijnlijk in een lagere belastingschijf zit dan nu, omdat je inkomen tegen die tijd lager is.


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen u voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat uw geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.