De spaarrente is in Nederland inmiddels niet meer negatief. Maar door belasting en inflatie kun je steeds minder kopen van je geld. Daarom starten steeds meer mensen met beleggen. Het liefste duurzaam zodat je geld bijdraagt aan een betere wereld. Gelukkig is het aanbod gegroeid van duurzame beleggingen met een laag instapbedrag.
Kies je kleur groen
Duurzaam beleggen wint meer terrein. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het rendement van duurzame beleggingen niet onderdoet voor ‘gewoon’ beleggen, waarbij geen rekening wordt gehouden met duurzaamheid.
Er is een heel scala van meer en minder duurzame beleggingen. Welke mate van duurzaamheid je kiest is persoonlijk. Wil je lichtgroen beleggen en de meest schadelijke bedrijven uitsluiten zoals wapenleveranciers, tabaksproducenten, etc.?
Of kies je voor donkergroen en beleg je alleen in de meest duurzame bedrijven die direct bijdragen aan een betere wereld? Voorbeelden van die laatste categorie zijn Tesla, windmolenproducent Vestas en in Nederland DSM.
Kies het juiste fonds
Op het internet is het niet zo gemakkelijk om individuele bedrijven te vergelijken op duurzaamheid. Voor beleggingsfondsen en ETF's is veel meer informatie te vinden. De fondsaanbieder publiceert al behoorlijk wat informatie over de duurzaamheid van het beleggingsbeleid. Ook geven ze inzicht in de uitsluitingen van slechte bedrijven en overweging van goede bedrijven.
Als je fondsen onderling wilt vergelijken kun je gebruik maken van de website morningstar.nl. Op die website kun je veel verschillende statistieken raadplegen van duizenden beleggingsfondsen en ETF’s. Een ander voordeel van beleggen in fondsen is dat je geld automatisch is gespreid over verschillende aandelen. De eerste les bij beleggen is namelijk dat je goed moet spreiden. Overweeg je om aandelen te kopen? Lees ons blogbericht met 8 essentiële tips bij het kopen van aandelen.
De meeste fondsaanbieders bieden inmiddels wel een aantal duurzame fondsen aan. Vaak zijn dat algemene fondsen waarbij de bedrijven in de portefeuille zijn gescreend op duurzaamheid. Duurzame aanbieders bieden fondsen aan met een specifiek thema zoals water, schone energie en financiering van kleine ondernemers in ontwikkelingslanden. Naast het rendement, het risico en de duurzaamheid van een fonds check je ook de kosten en de verhandelbaarheid.
Hoe ga je beleggen?
Als je een keuze hebt gemaakt voor een of meerdere beleggingsfondsen open je een rekening bij een broker. Je stort het geld en koopt vervolgens eenvoudig het gewenste bedrag aan.
Je kunt ook kiezen om te beleggen in duurzame beleggingsmogelijkheden zonder beursnotering. Je kunt denken aan het verstrekken van leningen aan duurzame projecten, zoals de aanleg van parken met zonnepanelen en windmolens. In die gevallen ontvang je een hogere rente dan op de spaarrekening en draag je direct bij aan een betere wereld.
Let wel op de kleine lettertjes: is er AFM-toezicht en is het mogelijk om te verkopen als jij dat wilt?
Twijfel je aan je beleggingskennis of ontbreekt simpelweg de tijd, dan kun je het beleggen van je geld ook uitbesteden aan een professionele vermogensbeheerder met een duurzaam beleggingsbeleid.
Bij Axento houden we rekening met duurzaamheidsnormen. Lees voor meer informatie ons duurzaamheidsbeleid. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.