Wanneer je begint met beleggen komt er veel op je af. Hoe kom je deze periode zonder (dure) kleerscheuren door? Gelukkig zijn vele beleggers je al voor gegaan en kun je leren van hun fouten. In deze blog zullen we de meest gemaakte beginnersfouten bespreken, zodat jij deze fouten niet meer hoeft te maken!
1. Te weinig kennis
Veel beginnende beleggers hebben nog weinig tot geen kennis van beleggen. Dat is geen goede basis. Het is belangrijk om je in te lezen. Vaak willen mensen te gehaast beginnen met investeren, zonder dat zij weten hoe zij dit het beste kunnen doen.
Omdat er risico’s verbonden zitten aan beleggen, is het noodzakelijk dat je weet waar je mee bezig bent om zo de onzekerheden zoveel mogelijk uit te sluiten. Er kan kennis opgedaan worden aan de hand van boeken, artikelen, blogs en zelfs podcasts.
Heb je zelf geen tijd om je te verdiepen in beleggen? Dan kan vermogensbeheer een oplossing bieden. Een vermogensbeheerder neemt al het werk voor je uit handen, zodat je zelf geen omkijken hebt naar het beleggen. Zo kun je bij Axento je vermogen al laten beleggen vanaf € 7.500. Lees meer over vermogensbeheer in onze blog: Wat is vermogensbeheer?
2. Geen plan of strategie opstellen
“If you're failing to plan, you're planning to fail”. Dit gezegde is zeker van toepassing bij beleggen. Zonder plan wordt het lastig om resultaten te behalen waar je op hoopt. Je hoeft niet per se een concreet beleggingsdoel te hebben. Het is echter wel belangrijk om te bepalen hoeveel risico je wilt nemen en hoe lang je wilt beleggen.
Deze vragen kunnen je helpen met het maken van een plan: wil ik beleggen voor korte of lange termijn? Kan ik het ingelegde geld voor langere termijn missen? Ga ik beleggen met hoog of laag risico? Deze vragen, en nog veel meer, zijn een goed begin voor het opstarten van een plan of strategie. Lees in onze blog: Wat is een beleggingsplan en hoe kun je een beleggingsplan opstellen? alles over het maken van een beleggingsplan.
3. Te weinig spreiden
Hét toverwoord voor beleggen: spreiden. In plaats van al je geld te beleggen in één beleggingsproduct, kun je het geld verdelen over verschillende beleggingsproducten. Door dit te doen ben je niet in één klap al je geld kwijt bij een faillissement van één bedrijf.
Beginnende beleggers maken vaak de fout om te beleggen in één beleggingsproduct. Door dit uit te spreiden over meerdere beleggingsproducten is de kans op verlies kleiner.
4. Snel geld willen verdienen
Beginnende beleggers denken vaak dat zij binnen de kortste keren rijk zullen worden door beleggen. Echter, beleggen is voor de lange termijn. Lange termijn beleggen is bovendien ook minder risicovol dan korte termijn beleggen. Bij korte termijn beleggen heb je minder tijd om eventuele koersdalingen weer goed te maken. Ook is de kans op verlies groter, omdat beleggen op korte termijn veel weg heeft van speculeren.
Beleggen is dus niet iets dat je ‘even snel’ gaat doen, het is beter om te beleggen op lange termijn.
5. Je laten leiden door emoties
Beleggen zonder risico’s bestaat niet. Immers zonder risico geen rendement. Toch is het lastig om toe te kijken wanneer je belegde vermogen een grote daling te verduren krijgt. Na een flinke daling verkopen beginnende beleggers vaak hun aandelen tegen verlies, omdat zij bang zijn nog meer kwijt te raken.
Dit is een veelgemaakte beginnersfout. Beleggers laten zich hierbij leiden door emotie. Probeer dit te voorkomen. Op de lange termijn stijgen koersen vaak weer en door te verkopen wanneer de koersen zijn gedaald maak je sowieso verlies.
6. De markt proberen te timen
Een precies moment uitzoeken wanneer de koers voor jou het meest gunstig is, dit wordt ook wel markt timen genoemd. Maar wanneer is het perfecte moment? Dat weet niemand. Dit wordt dan ook wel speculeren genoemd.
De uitspraak: “time in the market beats timing the market”, wordt ook vaak gebruikt. Hiermee wordt bedoeld dat de termijn die je in de markt zit belangrijker is dan het moment dat je in de markt stapt.
Starten met beleggen
Aan beleggen zijn altijd risico’s verbonden. Ook al houd je rekening met al deze beginnersfouten, er kunnen nog steeds verliezen optreden. Lijkt het je lastig? Dan kan vermogensbeheer een oplossing zijn. Een vermogensbeheerder kan samen met jou een beleggingsplan opstellen en belegt je vermogen volgens dit plan.
Benieuwd hoe Axento voor jou belegt? Download dan onze informatiebrochure of neem contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek!