Wat is een obligatierating?

Wat is een obligatierating?

De rating is een score die door kredietbeoordelaars wordt toegekend aan obligaties. Deze score vormt een oordeel over hoe zeker het is dat de uitgever van de obligatie het geld kan terugbetalen op de einddatum. De rating is daarmee een soort maatstaf voor risico.

Alles weten over

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Hoe werken obligatieratings?

Er zijn verschillende partijen die ratings geven aan obligaties. Deze noemen we kredietbeoordelaars. De ratings die worden gegeven aan obligaties variëren meestal van AAA tot D. Bij een rating van AAA (lees: triple A) is de kans op terugbetaling nagenoeg gegarandeerd.

Obligaties van landen als Nederland en Duitsland hebben doorgaans een AAA-rating.

Obligaties met een rating tussen de AAA en BBB noemen we kredietwaardig. Dat wil zeggen van goede kwaliteit. Obligaties met een rating van BB of lager noemen we high yield. Deze obligaties hebben een hoger risico.

Bij een rating van D spreken we van een faillissement. De kans dat de uitgever de lening kan terugbetalen wordt steeds onzekerder, naarmate de rating lager wordt.

Rendement en rating

Het verwachte rendement van een obligatie is gedeeltelijk gekoppeld aan de rating. Obligaties met een hoge rating zoals Nederlandse en Duitse staatsobligaties hebben een laag risico. Daarom is het verwachte rendement op deze obligaties ook laag.

Obligaties met een lage rating zoals high yield obligaties zijn risicovoller. De kans op terugbetaling is onzekerder en daarom is het verwachte rendement van high yield obligaties hoger. Overigens spelen ook nog andere factoren een rol in de hoogte van het verwachte rendement. De voornaamste is de looptijd van de obligatie.

Wat kun je als belegger met de rating?

Beleggers kunnen mede aan de hand van de rating bepalen hoe hoog het risico van de obligatie is. Dit geeft je als belegger inzicht in de kans dat je je inleg terugkrijgt aan het eind van de looptijd.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.