Bond Yield betekenis

Bond Yield betekenis

Bond yield is het rendement dat je als belegger ontvangt op een obligatie. De letterlijke betekenis van bond yield is 'obligatie opbrengst'.

Er zijn verschillende manieren om het rendement op een obligatie te berekenen. Er zijn dan ook verschillende soorten bond yields. Hieronder benoemen we de belangrijkste.

Alles weten over

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Bond Yield (coupon rente) 

De gemakkelijkse manier om de bond yield te bepalen is door te kijken naar de coupon. Dit is de jaarlijkse rente die je ontvangt op een obligatie. Van een obligatie met een rentecoupon van 3% is de bond yield op basis van de coupon rente 3%.

Bond Yield (current yield)

Een meer nauwkeurige maar ingewikkelde manier om de Bond Yield te bepalen, is door de current yield te berekenen. Hierbij houd je naast de rentecoupon ook rekening met de huidige koers van een obligatie.

De meeste obligaties lossen af op een koers van 100 (nominale waarde). Een obligatie met een huidige koers van bijvoorbeeld 90 zal dus nog in waarde gaan stijgen richting de aflosdatum. Dit stukje rendement neem je ook mee in de current yield.

Je berekent de current yield door de rentecoupon (in euro's) te delen door de koers. Stel: een obligatie heeft een rentecoupon van 2% en een nominale waarde van 100. De jaarlijkse rentecoupon in euro's bedraagt dan €2. Als de koers van de obligatie op 90 staat, is de current yield 2,22% (2 / 90). Je ziet dat de current yield hoger is dan de couponrente. Dit komt omdat je hierin ook de verwachte koersstijging van de obligatie meeneemt.

Het nadeel van de current yield is dat er vanuit wordt gegaan dat je de obligatie één jaar aanhoudt. Om te bond yield tot het einde van de looptijd te berekenen gebruik je de yield to maturity.

Bond Yield (Yield to Maturity)

Met de yield to maturity (ytm) bereken je de bond yield van een obligatie wanneer je deze aanhoudt tot het einde van de looptijd. De bond yield betekent in dit geval de opbrengst van een obligatie wanneer deze wordt aangehouden tot de aflosdatum.

Het berekenen van de yield to maturity is ingewikkeld. Hiervoor heb je een rekenmachine nodig. Er zijn website te vinden met handige rekentools en ook Excel heeft een aantal standaard functies op de yield to maturity te bepalen.

Risicovollere obligaties met een hoge yield to maturity worden high yield obligaties genoemd.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.