Wat is een schatkistpapier bij beleggen?

Wat is een schatkistpapier bij beleggen?

Wat kun je lezen in dit artikel:

Er zijn talloze producten om in te beleggen. Beleggen brengt te allen tijde risico’s met zich mee, maar een relatief veilig product is een obligatie. Hierin wordt nog onderscheid gemaakt tussen bedrijfs- en staatsobligaties. Wanneer de kredietrating van een obligatie lager is dan BBB spreken we over een high yield obligatie.

Verder zijn er ook nog schatkistobligaties. Deze worden ook wel schatkistpapieren genoemd. In dit artikel vertellen we alles over deze obligatie. 

Wat is een schatkistpapier?

Schatkistpapieren vallen onder staatsobligaties. Deze schatkistpapieren hebben een looptijd van maximaal vijf jaar. Deze obligaties worden uitgegeven wanneer een land een tijdelijk tekort heeft.

In Nederland staan de schatkist obligaties bekend als Dutch Treasury Certificates. Deze DTC’s hebben een maximale looptijd van zes maanden.

Bij een positieve rente storten beleggers een bedrag kleiner dan de nominale waarde. Bij de expiratiedatum van de obligatie wordt dan vervolgens het hele bedrag teruggestort. 

Door de negatieve rente moeten beleggers een groter bedrag dan de nominale waarde storten. Aan het einde van de looptijd zullen zij vervolgens de nominale waarde van de DTC teruggestort krijgen.

Wat is schatkistbeleggen?

Een andere, soortgelijke term, is schatkistbeleggen. Dit is het laten beleggen van overtollige liquide middelen.

Schatkistbeleggen komt voor, doordat decentrale overheden hun geld beleggen bij de centrale overheid. Dit is geregeld in de Wet Financiering Decentrale Overheden. Door verkeerde beleggingen in het verleden moeten decentrale overheden verplicht schatkistbankieren. 


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.